Автори на новите текстове са коалиционните партньори от ГЕРБ и „Обединени патриоти“

В последната работна седмица преди лятната си ваканция, парламентът одобри окончателно последните промени в Закона за социалните услуги, предаде БГНЕС. Автори на новите текстове са коалиционните партньори от ГЕРБ и „Обединени патриоти“.

Измененията бяха гласувани в пленарната зала без дебати. С тях в закона вече изрично е записано, че предоставянето на социални услуги не е търговска дейност, а поправките предвиждат и бърз съдебен контрол върху нея.

Скандал в НС заради парите за антикризисните мерки, БСП напусна залата

При изготвянето на индивидуална оценка на потребностите на детето информация може да се разкрива само със съгласието на родителя или настойника, предвиждат друга част от гласуваните промени.

Мнозинството одобри и идеята до приемането на Правилника за прилагане на Закона за социалните услуги насочването на всички лица, които искат да ползват такива, да се извършва само от Дирекция „Социално подпомагане“. Индивидуалната оценка за подкрепа на лицето ще продължи да се изготвя по досегашния ред.

Какво следва след рокадите в кабинета?

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.