Това стана по време на днешното заседание

Скандал в парламента. Левицата поиска изслушване на премиера Бойко Борисов за точното разпределение на парите за справяне с последствията от коронавируса. След като това не стана, левицата напусна пленарната зала.

ЕДИНОДУШНО: Депутатите остават без заплати

Стигна се до наказание за депутат от левицата. То беше предшествано от висок тон на разговори, епитети и обидни квалификации, нарушаване на реда в пленарната зала и намеса на квесторите в помощ на председателя, за да продължи заседанието. Скандалът започна с искането на левицата и приключи с напускането на БСП от залата. А работния ден на депутатите продължи по-малко от два часа.

Социалистите за пореден път поискаха оставката на правителството и заявиха, че не са съгласни със социално-икономическите мерки, предприети заради коронавируса. "Червените поискаха точен отчет за харченето на парите, а цифрите да обясни лично премиера.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова Борисов да дойде в залата. Да обясни откъде ще дойдат тези близо 2 млрд. лв. за новите социални  и икономически мерки, как ще се разпределят и от кого.

„Предлагате дневен ред, който не отговаря на очакванията. Министър-председателят да дойде и да не говори пред парламента за "мазнинки". Това може да го казва на улицата, тук да дойде с числа“, настоя Нинова.

Какво следва след рокадите в кабинета?

Минути по- късно съпартиецът на Нинова, Георги Свиленски директно поиска правителството да си ходи. Филип Попов от БСП пък заяви, че парламентът вече е изчерпан. „Къде е г-н премиера? Няма го в България. Той отсъства, абдикира", каза той. 

„Министър-председателят няма как да знае, че го търсите. Аз ще му се обадя и ще ви информирам”, заяви председателят на парламента Цвета Караянчева. 

СКАНДАЛ В ПАРЛАМЕНТА: Депутатите спориха за размера на заплатите си

„Моля ви г-жо председател направете всичко възможно, за да запазите авторитета на НС, който се руши грубо от колеги. Тяхното поведение не подхожда на народни представители”, поясни Даниела Дариткова, председател на ПГ на ГЕРБ.

 

 

Не мина и без наказани депутати за непристойно поведение. Такова получи Стоян Мирчев.В поведението на левицата мнозинството видя рушене на парламентарния авторитет. Спокойствието настана с решението на БСП да напуснат пленарната зала.

 Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.