С физика и математика, той се занимава още от първи клас

Златен медал за България от Европейската олимпиада по физика. 10-класникът Александър Проданов от казанлъшката математическа гимназия показа най-добри знания в надпреварата.

Отборът на България беше съставен от 5-ма младежи, а освен златото учениците донесоха и 4 бронзови отличия. С физика и математика, Александър се занимава още от първи клас. В момента работи по теория на относителността на Айнщайн.

„Тя описва, как се изкривява пространството и времето в присъствието на материя и енергия”, казва Александър Проданов.

Основно по физика Александър  учи с известния преподавател Теодосий Теодосиев – Тео. Учители от цяла България също помагат. 

„Някой ден Александър може да се окаже някой от нашите нобелови лауреати”, казва учителят Георги Бяндов.

Алекс смята, че физиката сама по себе си е много интересна наука и както математиката, това е наука, която описва вселената.

Учителите на Сашо, споделят, че математическата му подготовка е дори над университетско ниво. Това и влечението му към физиката, го правят и златен медалист на олимпиадата. Там, за него най-интересна е била най- трудната задача.

„Трябваше да се изучи по някакъв начин, защо очите на котките, светят,  когато се светне в тях. Съответно имаше един модел направен. Те бяха направили снимка, анализ съответно на снимката и по този анализ, трябваше да направим изводи за постановката, с която са симулирали окото на котката.  Това беше една по нестандартна задача наистина”, споделя Алекс.

Той планира и в бъдеще да се занимава с физика. „Това е областта, квантовата гравитация, в която бих искал да работя”.

„Честно казано в един момент престанах да задълбавам в нещата, с които се занимава, просто защото започнах да не ги разбирам и си го признавам съвсем откровено”, допълва учителят Георги Бяндов.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.