Два са вече смъртните случаи в Дома, а днес бе съобщено за осем нови положителни проби

Спешна проверка в Дома за възрастни хора в Русе заради големия брой заразени с коронавирус там. Тя беше разпоредена от социалния министър Деница Сачева. 57 са заболелите, вирусът взе и две жертви.

Деница Сачева е получила и сигнали от работещи в социалното заведение за лоши условия. До края на деня минисър Сачева очаква доклад от институцията. Тя коментира още, че ако има недостиг на персонал, ще се мисли за командироване на специалисти  и преместване на част от живеещите там.

Два са вече смъртните случаи в Дома, а днес бе съобщено за осем нови положителни проби.

„Допреди една седмица ние поддържахме изключително ниски нива, само 56 общо бяха заразените, с изключение на случая в Кула, когато имахме 15 смъртни случая. Нямахме друг пробив, това е първият за съжаление на общинско ниво”, каза Деница Сачева.

„Ако дойде проверката и дадат други предложения, разбира се, че ще бъдат обсъдени”, заяви Катя Петрова от дирекция „Социални дейности” в Община Русе.

Общият брой на заболелите в Дома вече е 57, като шест човека са от персонала на старческия дом. Част то пенсионерите са в болници в Русе, 21 човека с положителни проби вече живеят във вила на общината, за останалите се подготвят изолирани помещения в Дома.

 

 

Социалният министър Деница Сачева  очаква доклад по сигнала на работещи там за лоши условия в дома.

„Готови сме естествено с доклада, малко трябва да го изчистим като информация. Ще докладваме каква е ситуацията и какви мерки сме предприели”, каза Ани Венкова – директор на Дом "Възраждане".

Все още няма заявления за напускане от членове на персонала на Дома,  макар да има страх и напрежение сред хората. Общината предвижда да включи на помощ към екипа  доброволци от неправителствени организации.

На абсолютно всички обитатели на Дома за възрастни хора, както и на работещите вече са направени тестове. До края на седмицата се очакват резултати от още 90 теста.

Репортер: Наталия Йорданова 

23 са вече заболелите от COVID-19 в Дома за възрастни в Русе

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.