В социалното заведение има 102-ма заразени

Дом за възрастни хора във Варна се превърна в ново огнище на коронавирус у нас. Заразените в социалното заведение „Св. Георги” са общо 102-ма, а трима души са починали. Това постави въпроса спазват ли се мерките в подобни институции. От Здравната инспекция са изпратили предписание до прокуратурата, за да бъде извършена проверка по случая.

ОГНИЩЕ ВЪВ ВАРНА: 102 души от дом за възрастни са заразени с COVID-19

„Изолирахме болните от здравите. Решихме да не местим хората, тъй като някои от тях са трудноподвижни. За да се справим със ситуацията, ще се включат и доброволци от БЧК. През първите дни собственикът на дома не съдействаше. Подаден е сигнал до прокуратурата и му е съставен акт. Днес той съдейства и правим всичко възможно да ограничим заразата”, заяви в ефира на „Здравей, България” областният управител на Варна Стоян Пасев.

„Ситуацията в дома е динамична. На 1 и 2 август са направени тестове на всички домуващи. Болните са в различно състояние”, коментира Светлана Енева от РЗИ-Варна.

Рекорден брой починали с COVID-19 у нас за ден

Тя категорично отрече слуха, че властите са знаели за заразен лекар, който преглеждал възрастните хора. „Няма как да се случи такова нещо и да не се предприемат мерки”, поясни Енева.

Репортер: Емил Дамянов

Повече гледайте във видеото

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.