Ще го върнат ли обратно при родителите му?

Преди дни се появи клип в социалните мрежи, на който се виждаше, как майка малтретира тригодишното си момиченце. Случаят е от Перник. Последва незабавна намеса на институциите. Момиченцето беше настанено в приемно семейство, а майката в психиатрия. Майката се оказа силно релегиозна.

Какво е бъдещето на детето. И какво успяха да свършат институциите?

„От обследвания кръг близки – всички отказаха да полагат грижи за детето. Това са всички роднини по майчина и бащина линия – баби, сестри и братя”, казва Румяна Герова, началник отдел „Закрила на детето” в Перник.

Бащата на битото в Перник дете е заявил, че желае да го отглежда

„Мотивът им е, че нямат финансова възможност, други правят ремонт в жилищата си. Тези аргументи трябва да говорят на всички, че това не може да бъде основателна, а само временна причина. Единственият, който прояви желание е бащата на детето”, добавя Герова.

 

 

Той е подал заявление, че иска да се вижда с детето, като е направен и график за срещите. Вече е имало една такава между двамата, като предстои и втора.

„Насочваме бащата към доставчик на социална услуга на територията на Перник, за да може да се оцени неговата възможност да се грижи за това дете”, казва Герова.

Бащата на битото от майка си дете в Перник с първа публична реакция (ВИДЕО)

Майката е настанена за лечение. Тя споделя, че е била изцяло сама в грижите си към детето. Единственият човек, който се интересува от нейното състояние е бащата на първото й дете.

„Нямаме данни дали тя е принадлежала към някаква религиозна общност. Имала е някаква вяра, която й е помагала”, каза още Герова.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.