Указанията към хората са да си стоят вкъщи

След вчерашния бум на заболели от коронавирус, днес в Благоевград има затишие. Регистрираните болни от COVID-19 за последното денонощие са 15. А цехът в Разлог продължава да е затворен за дезинфекция. Вчера в предприятието бяха установени 60 заразени, основно от общините Разлог и Белица. Най-засегнато е село Бабяк, където заведенията няма да работят.

Указанията към хората са да не излизат на улицата, а да си стоят вкъщи. 

"Хората са малко напрегнати. Ние българо-мохамеданите сме твърд народ и ще предолеем всичко", каза кметът на селото - Шемедин Бъсков.

60 души от шивашки цех в Разлог са с COVID-19

Семействата на всички заразени от цеха в Разлог са под карантина. Личните лекари са инструктирани да поддържат постоянна връзка с тях, за да се реагира навреме и при най-леките симптоми. Засега всички са в добро състояние, но се притесняват за доходите си.

"Една съселянка ми каза: "Кмете, вие добре ни спирате и ни затваряте, но как ще изкарваме пари. Обясних й, че това е решение на държавата", коментира Бъсков. 

В болниците в областта са настанени 160 болни. В реанимация е един пациент, а свободните легла намаляват с всеки изминал ден. В момента лечебните заведения могат да приемат още 53-ма пациенти.

Заразяването в Дом „Възраждане” може да е станало чрез персонала

"Все още здравната система и болничните заведения на територията на област Благоевград могат да поемат допълнително болни хора. Надявам се обаче да сме отговорни, за да не препълваме болниците. Лекарите са на предела на силите си", заяви областният управител Бисер Михайлов.

Защитни облекла, маски и консумативи са подсигурени за всички болници в областта.
А междувременно здравните власти с особено внимание следят и ситуацията в село Долно Осеново, където в последните дни се натрупа сериозен брой заразени.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.