Темата коментират политолозите Стойчо Стойчев и Теодор Славев

31 дни протестите в страната не спират. Докато под прозорците на властта се чуват призиви за оставка, правителството е категорично, че остава.

В студиото на „Събуди се” политолозите Стойчо Стойчев и Теодор Славев коментираха блокадите в София като форма на гражданско недоволство.

„Аз я одобрявам, докато е с мярка. Това е крайна форма на протест. Ако аз окупирам асансьора на входа, в който живея, сигурно ще ме изнесат с полиция. Повече от десет дни блокадите остават – в това няма нищо лошо. Хубаво е обаче да се чуят и възгласите на останалите. Добре е сега барикадиралите се на „Орлов мост” сами да разтурят блокадата и да не чакат полицията да го направи”, каза Стойчев.

Остават блокадите на три възлови кръстовища в София

„Виждали сме много по-крайни форми на протест в България и в други държави. За мен блокадите дори изглеждат симпатично. Това не е ограничаване на правото на движение. Това е ограничаване на по-комфортно преминаване през центъра с автомобил. Не мисля, че барикадите ще бъдат вдигнати. Може обаче да има ескалация между двете страни”, е мнението на Славев.

На въпрос кой ще излезе печеливш след протестите – недоволните от управлението, партиите във властта или някой друг - социолозите са на различно мнение.

„Ако има предсрочни избори, в момента ще има един печеливш и това е ДПС. Три са факторите – заради пандемията голяма част от традиционно гласуващите за партията са в България, другият е, че на практика ДОСТ електорално не съществува и третият – заради изостреното напрежение ще се получи висока мобилизация в смесените райони”, обясни Стойчев.

„Много е трудно да кажем кои са печелившите. Социологическите проучвания показват, че над 40% от хората не могат да се ориентират в тази ситуация. Големият губещ е управляващата коалиция”, добави Теодор Славев.

Повече гледайте във видеото. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си