Бедствено положение е обявено вече в 5 общини

От 3 страни е ограничен пожарът при село Маточина в област Хасково. Застрашени населени места и къщи няма. Това каза директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ гл. комисар Николай Николов в понеделник сутрин.

Огънят обхвана общо около 100 хиляди декара треви, храсти и земеделски земи. 

Бедствено положение в 5 общини заради нестихващите пожари (ОБЗОР)

Бедствено положение е обявено вече в 5 общини. Вчера силният вятър значително усложни ситуацията, на места се наложи и евкуация.

 

 

Няколко фронта на пожара са били овладени. А най-големият активен такъв е в близост до турската граница.

„Няма пряка опасност за хората. Към този момент много от пожарите са вече овладени. В гасенето се включиха много хора. По мое искане се включиха военни и много доброволци”, обясни областният управител на Хасково Стефка Здравкова.

 

 

"През вчерашния ден нашите служители гаиха 127 пожара. Проведени 61 спасителни действия. По отношение на пожара при село Маточина нещата днес изглеждат значително по-добре. На място и тази нощ продължиха гасителните действия с повече от 200 човека с 23 пожарни автомобила и 3 булдозера. От 3 страни към момента пожарът е ограничен. Не е локализиран изцяло, защото има едно направление, което днес ще ангажира нашето внимание. Очакваме и хеликоптер“, посочи гл. комисар Николов.

"Към момента застрашени населени места и къщи няма. Това не бива да ни успокоява, защото очакваме отново умерен вятър и високи температури около обяд. Става въпрос за юг-югозапад и в направление към турската граница. Вчера областният управител разговаря с представители от Турция и ги предупреди, че може пожарът да отиде до тяхна територия и те са в готовност да се включват в гасителните действия. Засегнати са малко над 50 000 дка - земеделски земи и храсти, има и горски масиви с черен бор“, добави Николов. 

Пожарът в Ямбол е под контрол. Има ограничени огнища.

В Шумен и Дивдядово също са нанесени сериозни щети. Там са изгорели около 800 дка борова и широколистна гора, но са спасени над 1000 дка гори. Пламъците обхванали и необитаеми постройки.  

„Благодаря на всички доброволци, които бяха с нас тази нощ и не допуснаха огънят да навлезе в населените места. Българската армия и днес ще се включи в гасителните действия с едно модулно формирование и хеликоптер, който ще гаси от въздуха. Ние също разполагаме с машини. Въпреки огромния ресурс, при подобни ситуации е необходимо да се включат много хора, на които благодаря. Ситуацията е значително по-спокойна към момента“, посочи комисар Николов.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.