Над 120 души са задържани при демонстрациите в цялата страна

Безредици избухнаха в Беларус след изборите за президент. Управляващият от десетилетия Александър Лукашенко беше обявен за победител.

От опозицията заявиха, че изборите са фалшифицирани и не признават резултата. В няколко града се стигна до сблъсъци с полицията. има стотици арестувани и много ранени.

Протест след предварителните резултати от президентските избори в Беларус (ВИДЕО+СНИМКИ)

Както се очакваше, избирателната комисия обяви, че Александър Лукашенко печели на първи тур. При това - с голяма преднина. "За него са гласували 4 милиона и 652 хиляди души или 80,23 процента. За Светлана Тихановская са гласували 574 хиляди души или 9,9 процента”, обяви  Лидия Ермошина, председател на ЦИК

Новината изкара по улиците на Минск, Брест и още няколко града хиляди недоволни. Те обвиняват властта в манипулации. Полицаи в тежка екипировка използваха сълзотворен газ и гумени куршуми, за да разпръснат протестиращите. Някои бяха ранени сериозно, стотици бяха арестувани.

Основната кандидатка на опозицията каза, че изборите са били нагласени. Тя посочи липсата на наблюдатели на опозицията в избирателните секции, както и непрозрачната процедура за предварително гласуване. "Мисля, че ние вече победихме. Защото преодоляхме страха. Победихме липсата на итерес към политиката. Преодоляхме апатията и безразличието. Такива победи са най-важни. Те са ключови за всеки човек”, коментира Светлана Тихановская.

ЦИК на Беларус: Изборите са валидни, гласувалите са 54.57%

Тя призова президента Лукашенко да признае, че народа не го иска и да започне диалог с опозицията как да напусне поста си мирно. Държавният глава даде ясно да се разбере, че няма такива намерения."Когато някой започва тенденциозно да провокира, особено в интернет, ще получи същия отговор. Вие се опитвате са свалите правителството, да унизите някого, да разрушите нещо. Нали не очаквате да падна на колене пред вас и да целувам земята по която ходите? Няма да стане”, каза Лукашенко.

Той посочи, че опозицията действа по заповед от чужбина, като посочи конкретно Великобритания, Полша и Чехия. Международната реакция на ставащото в Беларус е крайно различна. Германия обяви, че изборите не са отговаряли дори на минималните изисквания за нормално проведен вот. Европейският съюз осъди насилието и поиска освобождаване на арестуваните. В същото време президентът на Русия Владимир Путин поздрави Александър Лукашенко с победата и каза, че чака неговото правителство да работи за добрите отношения между двете страни. Поздрави изпрати и президента на Китай Си Дзинпин.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.