Министърът на образованието призова да правим разлика между дистанционното обучение и това в електронна среда

"Всички европейски страни ще стартират присъствено учебната година. Следващата година ще е трудна за всички ни. Но трябва да намерим формулата – да сме предпазливи, но и да живеем нормално". Това заяви в ефира на "Здравей, България" министърът на образованието Красимир Вълчев. Той призна, че най-трудно ще е за първокласниците, които трябва да придобиват базови умения. 

За следващата учебна година от министерството са се спрели на стратегията на превключването – когато има болни, класът или училището веднага ще преминава към обучение в електронна среда.

Министър Вълчев коментира, че децата от един клас няма как да бъдат разделени, нито да бъдат накарани да носят маски по цял ден. Можело обаче да бъдат разделени класовете.

„Ако едно дете е болно и е застрашено здравето на голяма група деца, преди излизахме в грипна ваканция. Това беше чиста загуба на време. Вече ще има възможност за обучение в електронна среда до 30 дни”, обясни министърът.

Децата с хронични проблеми ще учат вкъщи.

„Деца, които имат компрометирана имунна система, ще учат вкъщи, заедно с класа, като за това ще е нужна подкрепата на учителите. С промени в закона тази форма ще стане много гъвкава и удобна за децата. Нека се прави разлика между дистанционно обучение и такова в електронна среда – в такава среда детето присъства в класната стая чрез електронно устройство”, обясни министърът.

Междувременно родители внесоха подписка като настояват за дистанционно обучение.  

„Страхувам се да пусна сина си на училище. Планирам да направя всичко възможно да осигуря дистанционен достъп за него. Дали родител ще реши да поеме риск, какъвто и да било той за здравето на детето си, е въпрос на лично решение”, коментира бащата Тодор Димитров.

От Синдикат „Образование“ подкрепиха присъствената учебната година и припомниха на родителите, които се страхуват за децата си, че могат да изберат самостоятелна форма на обучение.

Здравното министерство вече изготвя методика за това как учениците да не се смесват по време на междучасие. В клас те ще бъдат без маски, а в коридора и двора - със.

„Не намираме за необходимо да затваряме децата и да стоят вкъщи цял ден пред компютъра. Трябва да тръгнат на училище, ще се направят профилактични прегледи на всяко едно дете”, каза д-р Гергана Николова, член на УС на БЛС.

След връщане в клас учителите ще трябва да наваксат пропуснатия материал, за което ще получават и допълнително възнаграждение от 15 лв. на час, както и по 30 лв. за консумативи.  

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.