Сериозни промени са заложени и в съдебната система

ГЕРБ внeсоха в Народното събрание предложението си за нова Конституция. Според премиера Борисов, управляващите трябва да съберат 120 депутатски гласа до 2-ри септември. Целта - да поискат свикване на Велико народно събрание.

Ето и кои са основните промени в проекта на ГЕРБ за Конституция

В политическата част - броят на народните представители се намалява от 240 на 120. А Великото народно събрание се премахва напълно.

Сериозни промени и в съдебната система. Мандатът на главния прокурор, председателите на ВКС и ВАС вече ще е 5, вместо 7 години. Предвижда се главният прокурор на всеки шест месеца да бъде изслушван от Народното събрание и докладът му да бъде приеман.

И още – Висшият съдебен съвет се закрива. Създават се съдебен съвет на прокурорите и съдебен съвет на съдиите, съответно от 11 и 15 члена. Съветът на съдиите и този на прокурорите ще имат право и на законодателна инициатива. Ограничават се правомощията на министъра на правосъдието – само да предлага проекти на бюджети на съответните органи и да управлява недвижимите имоти на съдебната власт.

В главата  "президент" са повторени всичките 13 разпоредби на сегашната конституция. Не са предвидени нови правомощия на държавния глава. Отнето е, обаче правомощието му да издава укази за назначаването на тримата големи в съдебната власт - председателите на ВКС и ВАС и на главния прокурор.

-

Според Борисов изходът от сложната политическа ситуация е властта да бъде дадена на хората. Амбицията на управляващите е на 2 септември, когато парламентът поднови работа, да могат да съберат 120 подписа за разглеждане на искането за свикване на Велико Народно събрание. 

ГЕРБ внасят предложенията си за промени в Конституцията още днес (ВИДЕО)

„Народът иска справедливост, да управлява, да има максимално представителство. Единственият начин за това е с нова Конституция”, смята премиерът. Затова и незабавно ще започнат разговорите с коалиционните партньори от Обединените патриоти. Ще се търси подкрепа и от други партии.

Премиерът обясни, че цялата политическа система се нуждаела от рестарт.

„На блокадите, на барикадите, няма политически партии, които да се ползват с някаква голяма обществена подкрепа. Слаби партии, слабо президентство, слаб парламент. Христо Иванов е цар на задкулисието, той знае как се прави задкулисие и как се прави мнозинство в парламента. И дъщеря ми си е дошла, живяла е толкова години в Щатите, но не бих и дал да управлява по никакъв начин”, заяви Борисов.

„Може да избегнем катастрофата на системата на държавата с Велико Народно събрание. Дори да не е изгодно за ГЕРБ”, допълни премиерът. Той отхвърли обвиненията, че ГЕРБ си прави собствена Конституция, като определи тези изказвания като лъжи.

Румен Ненков: Битката е кога да са изборите

„Великото народно събрание може да промени всеки един ред, всяка една буква, да внесе какви ли не други предложения, включително президентът да е и главен прокурор”, каза той.

Призив имаше и към протестиращите. „Спрете да тормозите другите хора и ние дайте 2 седмици, за да ви дадем власттa”, каза Борисов.

На края на изявлението си, министър-председателят обясни, че ако до Велико Народно събрание не се стигне, ще последва категорично решение.

Бившият правосъден министър Христо Иванов отиде пред Министерския съвет, където направи живо включване в отговор на твърденията, че той е царят на задкулисието.

„Не може документ, писан от Данаил Кирилов и Яне Янев да е състоятелен. Не ни трябва изцяло нова Конституция. Трябват ни точкови, конкретни изменения в съществуващата Конституция, за които да не губим време да пишем изцяло нова Конституция”, каза Иванов.

Част от коалиционните партньори на ГЕРБ в лицето на ВМРО пък очакват да започнат разговорите, за да се изясни какво точно се прави.

Сиди: Не трябва да се бърза с промените в Конституцията

„Ако ще правим промяна на Конституцията, за да намалим броя на депутатите няма смисъл. Ако ще правим промяна на Конституцията, за да променим основни текстове и основни положения в държавата – да, тогава наистина има смисъл. Това, което искаха хората на протеста беше точно това – ние неслучайно от първия ден на тези протести казваме – нека да чуем гражданската енергия”, смята депутатът от ВМРО Александър Сиди.

Воля пък поискаха ограничаването на мандатите на депутати, президент, министри и кметове до само един.  А бившият конституционен съдия Румен Ненков видя в предложението за нова Конституция политическа битка.

„Борбата е само една – дали да има или не служебен кабинет, назначен от президента Румен Радев. Абсолютно невярно е, че първата задача на ВНС няма да назначи ново правителство. ВНС ще избере ново правителство – иначе отказваме ли се от парламентарния контрол върху изпълнителната власт”, обясни бившият конституционен съдия Румен Ненков.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.