Според него темата трябва да се обсъди обстойно

„Не трябва да се бърза с промяната на Конституцията. Темата трябва да се обсъди обстойно. Основният закон казва, че има минимум два месеца да я обсъждаме. Това не е нещо, което трябва да се направи веднага“. Това заяви в предаването „Здравей, България“ депутатът от ВМРО Александър Сиди.

Борисов предлага свикване на Велико народно събрание и промени в Конституцията (ВИДЕО)

Той е категоричен, че няма смисъл да се правят промени в основния закон на страната за намаляване на броя на депутатите. Такъв според него би имало, ако се променят основни текстове и положения в държавата.

Как и защо се свиква Велико народно събрание?

По думите му за по-голямата част от промените, които премиерът Бойко Борисов предлага, могат да се приемат и от обикновено Народно събрание. Сиди обясни, че от ВМРО искат президентът да има по-големи правомощия. "ВМРО сме за държавността. Когато избираме мажоритарно с милиони гласове, той трябва да има поне законодателна инициатива", аргументира се той. 

Близнашки: Предложението за промени в Конституцията е силен политически ход

По думите му партията би отстъпила, ако част от техните предложения за промяна в Конституцията не се приемат от коалиционните партньори. Това би станало, ако те успеят да ги убедят в своите тези. 

Целия разговор гледайте във видеото

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.