Какъв е произходът им?

Купища бели лентички заринаха няколко плажни ивици и стреснаха хората по Черноморието. Наши зрители ни изпратиха клипове, заснети на плажа на къмпинг „Смокиня”, който вече втори ден не може да бъде изчистен.

Бели топчета палмово масло изплуваха и в Бургас (ВИДЕО)

Белите лентички покрили плажа в понеделник сутринта. „Притеснително е, защото не знаем какво е това, не знаем дали вреди на хората и дали ние трябва да сме близко до него”, казва авторът на клипа – Панайот Стефанов.

Заснел необичайната гледка на плажа, без да може да си обясни произхода на белите ленти, които вятърът разнасял по брега.

„Аз не съм експерт, но ми прилича на някакъв вторичен преработен отпадъчен продукт, готов или за претопяване или за използване за нещо друго”, смята Панайот.

 

„Вече шест години съм на морето. За първи път виждам нещо такова”, казва отговорният за чистотата на плажа.

Изпратихме запитване до Регионалната екоинспекция в Бургас. Биолозите във ведомството обясниха,че трудно могат да определят дали лентите имат органичен или синтетичен произход

„Това е неразтворим във вода продукт. Също така не гори”, казва директорът на РИОСВ-Бургас.

Концесионерът на ивицата започнал да чисти плажа. Междувременно, директорът на екоинспекцията обясни, че миналата седмица колегите им от Варна са правили проверка на подобен сигнал по Северното Черноморие.

„И такъв материал е даден за анализ в Института по океанология във Варна. Заключението от там е ,че това е органичен продукт. Вероятно става въпрос за трева ,която е третирана, за да бъде обезцветена по този начин”, казва Детелина Иванова - директор РИОСВ-Бургас.

Анализите продължават. Засега сигурно е само, че явлението не е характерно за нашето Черноморие.

Повече гледайте във видеото

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.