От началото на пандемията са починали 790 000 души

Заразените с коронавирус по света са вече близо 22 милиона и половина, а почти 790 000 са починали от началото на пандемията. Съединените щати продължават да са най-тежко засегнатата държава, но развитието на заразата в Германия, Франция, Италия и Испания показва, че вероятно втора вълна застига вече Стария континент.

Болните в Германия се увеличиха през последното денонощие с 1707. Това е най-високият ръст за 24 часа от 26 април насам. Като част от причините, властите посочват летния сезон, отпуските и пътуванията в чужбина.

Все повече тревога предизвиква развитието на пандемията в Западните Балкани. За втори пореден ден Хърватия отчита рекорден брой нови случаи на COVID-19. В Словения днес бяха региристрирани най-много новозаразени от началото на април. 

ЕК се споразумя с още един производител на възможна ваксина срещу COVID-19

„Ситуацията в Западните Балкани ни тревожи още от месец юни, когато забелязахме ръст на новите случаи. Тази част на Европа се превърна в регионално огнище през летния период", коментира Катрин Смолууд, представител на СЗО. 

От Световната здравна организация опровергаха надеждите за очаквания лек срещу коронавируса.

„Дори и ваксината няма да сложи край на пандемията. Краят й ще дойде в деня, когато всеки от нас ще поеме своята отговорност и ще се е научил как да се държи спрямо вируса. А това зависи само от нас. И този ден може да е дори утре", каза Ханс Клуге, регионален директор на СЗО за Европа.

Европа отново затяга мерките срещу коронавируса

В съседна Румъния ресторантьорите излязоха на протест срещу продължаващите ограничителни мерки за сектора. Северната ни съседка е единствената държава в Европейския съюз, където обслужването на клиенти в закрити помещения е все още забранено. За последното денонощие в Румъния са регистрирани близо 1500 нови случая.

Италия също отчита рязък ръст на новите случаи на заразени. За последното денонощие те са 640, което не е толкова много в сравнение с други европейски страни. Това обаче е най-големият брой в страната от края на месец май, когато страната излезе от изключително тежката карантина. Властите в Италия предупреждават, че ще въведат локални карантини, ако ситуацията не започне да се подобрява. 

Рекорден брой заразени отчитат и в Испания, с над 3700 нови случая. Това е най-големият брой, откакто страната вдигна строгата карантина в края на юни. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.