На работа във вътрешното отделение, където са предвидени над 30 легла за заразени с COVID-19, остават само тримата лекари

Масова оставка на медици в болницата в Дулово. Всички медицински сестри и санитари напускат отделението за лечение на болни от коронавирус. Вчера те са депозирали предизвестията си за напускане. На работа във вътрешното отделение, където са предвидени над 30 легла за заразени с COVID-19, остават само тримата лекари.

„Не напускаме заради това, че нямаме достатъчно предпазни облекла или че ни е обещано материално стимулиране, а не е изпълнено”, каза Фатме Тахир, старша сестра на отделението.  

142 са новите случаи на коронавирус у нас

„От 6 години работя в тази болница и винаги съм идвала с желание на работа. През последните 12-13 дни обаче идвам със страх, не затова, че излагам здравето си на риск, а защото излагам близките си на риск. Откакто съществува това отделение, всички се отнасят с целия персонал като с прокажени”, коментира още тя.

Във вътрешното отделение има 25 легла и още девет обособени в отделение за лечение на пациенти с коронавирус. Болницата е осигурила предпазни средства, защитни облекла и дезинфектанти, както и допълнително заплащане, но сестрите в отделението за лечение на COVID-19 дежурели по 24 часа, а заради работата им, хората ги отбягвали.

„Извънредните часове, в които работим, вече са непосилни за нас. В отделението за лечение на COVID-19 сме 4 сестри, редуваме се на 24 часа. Нямаме личен живот, откъснахме се от семействата си”, каза една от служителките.

ПО ВРЕМЕ НА ЕПИДЕМИЯ: Колективна оставка в болницата във Велинград

Ако всички сестри и санитари напуснат, оставащите на работа във вътрешно отделение трима лекари няма да могат да лекуват пациенти, а болницата ще трябва да праща пациентите си към други здравни завадения. Директорът на болницата опитал да пренасочи сестри от други отделения към сектора за лечение на COVID-19, но всички отказали.

„Досега съм провел разговор с всички сестри от вътрешното отделение и от другите отделения с въпрос дали някой не иска да бъде командирован. Всички категорично отказват”, заяви директорът на МБАЛ-Дулово д-р Константин Попов.

Болницата в Дулово е общинска, местната власт няма ресурса да се справи и търси помощ директно от здравното министерство. „Трябва да помогне министерството с логистика, с хора, със средства. Имайте предвид, че Дулово е част от България”, каза Невхис Мустафа - председател Общински съвет – Дулово.

Ако до месец проблемът не се реши, болницата в Дулово може и да затвори.

Още по темата гледайте във видеото. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.