Табелите не отговарят на определените изисквания и стандарти

Опасни пътни знаци са монтирани по улиците на над 80 общини в страната. Табелите не отговарят на никакви изисквания и стандарти, а някои от тях дори не се виждат през нощта.

Фирмите, които ги произвеждат, успяват с хитрост да ги пласират с уж по-ниски цени.

Перник е сред общините, които имат спешна нужда от подмяна на знаците. „Има табели, които са от 40 години, от 30 години, има и съвсем скорошни такива, които не са в добро състояние”, коментира Кристиян Иванов от Община Перник.

Нова спецакция на КАТ по пътищата в цялата страна

Затова преди няколко седмици стартира процедура за избор на фирма за доставка на над 500 табели.

„За нас не е било проблем да се доверим на която и да е фирма, която има история, която има съответните лицензи”, поясни Иванов.

Спрели се на дружеството, което дало най-ниска цена. „На техния сайт е упоменато, че знаците отговарят на критериите за съответствие”, каза още Иванов.

Кои са най-фрапиращите нарушения на пътя?

При доставката се оказало, че знаците отговарят на изискванията само по документи. Били без задължителния по Наредба 18 обезопасителен борд.  Оказало се, че и цената на практика не е била най-ниската.

„Разликата е абсолютно никаква, защото има едни тънки моменти при някои от фирмите. Част от тях имат една каталожна цена, но не ти включват крепежните елементи”, разказа Иванов.

В Перник реагирали навреме и прекратили договора. Дори вече монтират качествени табели, но в много други общини в страната са направили компромис с качеството.

В центъра на София на улица „Оборище” има монтирани опасни знаци, те са направени от обикновена ламарина и нямат така наречения двоен борд.

А при инцидент, отговорността не е на производителя, а на стопанина на пътя.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.