Всички технически средства на МВР са впрегнати в борбата с нарушителите

Шофьор влезе в черния списък на МВР. Автомобилът му е засечен по пътя за морето с 233 км/ч. Как ще бъде наказан и кои са най-фрапиращите нарушения на пътя?

Нови акции на КАТ ще има. През следващите дни и седмици всички камери на Пътна полиция, които са около 200, ще следят за нарушения основно по автомагистралите.

А иначе фрапантните нарушения по данни на Пътна полиция наистина са много. През последните дни са били засечени двама шофьори, които са карали с между 230 и 240 км/ч на автомагистрала „Тракия”. А при Търговище е бил сниман водач, който е карал с 201 км/ч при ограничение 60.

Кола „летя" с 233 км/ч по „Тракия” (СНИМКА)

Последното фрапиращо нарушение на скоростта е засечено край Пловдив – 223 км/ч., обясни инспектор Ботьо Гиргинов от „Пътна полиция” – Пловдив. „950лв. ще бъде глобата, която ще наложим на водача”, заяви Гиргинов.

През последните няколко седмици това е шестият случай на шофиране с над 220 км/ч в Пловдив. Един от случаите бил на мотоциклет. В града често млади водачи, предимно вечер, си позволяват да шофират с близо 100 км/ч над допустимата скорост. 

 

Толкова фрапиращи нарушения има основно по пътя към Бургас и Южното Черноморие.  От КАТ дават конкретни примери.

„На магистрала „Тракия” при 140 км/ч ограничение, водачът е минал с 238 км/ч. Издаден е електронен фиш като глобата е 1500 лева.  Извънградско при 60 км/ч, водачът е минал с 201 км/ч”, обясни гл. инспектор Николай Крушарски, Пътна полиция.

От КАТ не могат да съберат глоби на чужденци за 40 млн. лв.

Автомобилната състезателка Ива Русинова сама признава, че трудно би могла да реагира правилно, ако се засече на пътя с автомобил с фрапиращо висока скорост. Споделя го от опит. Съветът й е всеки водач да е абсолютно концентриран, когато шофира. И да е готов да реагира при опасност.

От началото на годината само в област Пловдив са загинали 24 души по-малко, а ранените са намалели със 111 души в сравнение със същия период на миналата година.

„През последните няколко дни беше проведена акция, която установи множество нарушения. Регистрирахме и 24 нарушения от страна на пешеходци”, каза Гиргинов.

Репортер: Илиян Велков

Повече по темата гледайте във видеото

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.