До извода са стигнали изследователи от САЩ

Изследователи от САЩ предупреждават за още един неочакван ефект от климатичните промени, съобщава Фокс нюз. Според авторите на изследването от университета на Северна Каролина, заради глобалното затопляне, условията за отглеждане на хмел ще се променят, което в крайна сметка ще доведе до промяна във вкуса на бирата.

Любопитни факти за бирата

Специалистите изследват стреса при растенията, нормалният растеж на които зависи от редица фактори. В резултат на глобалното затопляне нощите ще стават по-топли, пролетта ще идва по-рано, а сушите ще са по-чести, обясняват експерти. Всичко това нарушава вътрешната „химия” на растенията и в крайна сметка се отразява на вкуса.

За сравнение изследователката цитира понятието „тероар” в земеделието, описващо зависимостта на вкуса на виното, зехтина, сиренето, кафето или чая от условията, при които виреят растенията или пасе добитъкът.

Учени: Бирата засилва имунитета и предпазва от болести

Ранната пролет дава повече шансове на вредителите, а по-топлите нощи дезориентират растенията, причинявайки ефекти, подобни на тези от часовата разлика за хората. В резултат на това растението не може да се синхронизира със средата. Добивът намалява, а вкусът на крайния продукт се променя към по-лошо.

Въпреки че климатът на Земята се е изменял и преди, промяната на температурата е била много по-бавна и е давала на видовете шанс да се адаптират към новите условия, отбелязва Колийн Дохърти.

Пийте бира с мярка и ще живеете повече от 90 години

Бирата помага срещу загуба на паметта

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си