Еднонационалният характер на държавата е от изключително значение за ВМРО, заяви зам.-председателят на партията

„Ние от ВМРО сме за свикване на Велико народно събрание, защото смятаме, че държавата има нужда от радикална промяна, а не само от промяна на лицата. По отношение на проекта на ГЕРБ ние имаме предложения, които са част от нещата, необходими да ни мотивират, за да ги подкрепим”. Това каза в ефира на „Здравей, България” зам.-председателят на ВМРО Искрен Веселинов.

НОВАТА КОНСТИТУЦИЯ: ГЕРБ на консултации с ВМРО и НФСБ (ОБЗОР)

Той подчерта, че ако за ГЕРБ важни теми са броят на депутатите и съдебната система, то за ВМРО от значение е еднонационалният характер на държавата и прекратяването на купения вот.

„Според нас самото бързане е малко пресилено. Знаем, че колегите от ГЕРБ го правят, за да покажат, че не бавят процедурата и не се страхуват, но една конституционна промяна трябва да бъде добре обмислена. Ако има чуваемост към нашите тези, ние вероятно ще положим и подписите си на 2 септември”, каза Веселинов.

Менда Стоянова за Конституцията и ВНС: Тепърва предстоят разговорите по същество

Той обясни и предложението на ВМРО за „разблокиране” на политическата система с правомощието президентът да може веднъж на мандат да инициира референдум за оставка на правителство и парламент. Според него, ако държавният глава загуби, той трябва да напусне поста си. Това означава, че няма да има институционален сблъсък, какъвто се наблюдава у нас.

 

 

Зам.-председателят на ВМРО защити и идеята за образователен ценз - да си достатъчно грамотен, за да можеш да направиш осъзнат избор. Той изказа съгласие и с тезата, че е препоръчително кандидатите за народни представители да имат поне едно висше образование.

Повече по темата гледайте във видеоматериалите. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.