Ако няма подкрепа за промени в основния закон, ГЕРБ ще вземе своите решения, обяви още депутатът

"В предложенията си за нова Конституция ГЕРБ се е съсредоточила върху области, които са критични. Става въпрос за съдебната система, където могат да се допълнят и променят още много неща с цел постигане на конституционна независимост на системата. Има и няколко предложения, към които всички български граждани заявиха подкрепата си на референдума преди няколко години". Това заяви в ефира на „Здравей, България” депутатът от партията Менда Стоянова.

НОВАТА КОНСТИТУЦИЯ: ГЕРБ на консултации с ВМРО и НФСБ (ОБЗОР)

По думите й вчера, при консултациите с отделните партии, е било уточнено, че това, което е внесено до момента, е минимално, а смисълът е бил да се повдигне въпросът за ВНС и нова Конституция.

„От ВМРО ясно изразиха своята принципна подкрепа за свикване на Велико народно събрание и подготовка за нова Конституция. Нормално е те също да имат някакви свои предложения, които да искат да бъдат включени”, поясни Стоянова. 

Тя допълни, че НФСБ също имат идеи. „Вероятно и другите групи, ако успеем да внесем предложението в парламента, също ще излязат с предложения. Тепърва предстоят разговорите по същество”, заяви още Менда Стоянова.

На въпрос дали от ГЕРБ провеждат неофициални разговори с вътрешната опозиция в БСП Стоянова посочи: „Категорично заявявам, че не водим никакви задкулисни разговори с когото и да било. БСП, като отговорна политическа сила, е добре да проведе дебата в своите структури и да вземе решение”, обясни тя.

 

 

Според нея Велико народно събрание с 400 депутати ще бъде много по-легитимно да проведе дебата и гласуването за промени в Конституцията от настоящото обикновено НС.

Искрен Веселинов: Конституционните промени трябва да бъдат добре обмислени

Стоянова категорично опроверга обвиненията, че ГЕРБ са се насочили към ВНС, за да печелят време. „Затова ние искаме още на 2 септември – първият работен ден на НС, да внесем предложението, ако успеем да съберем 120 подписа. За да може в най-ранния срок – 2 ноември, да има яснота дали ще има подкрепа и да е ясно какво ще се случи”, каза още депутатът от ГЕРБ.

Ако не бъде събрана необходимата подкрепа за промени в Конституцията до 2 ноември, Стоянова посочи, че ГЕРБ ще вземе своите решения в друга фактическа обстановка.

Менда Стоянова изказа и личното си мнение за блокадите по ключови булеварди. „Всеки има право да протестира, но аз мисля, че протестът на всеки трябва да се разпростира дотам, докъдето не пречи на останалите да осъществяват своите права. Тези блокади, може би, по буквата на закона са законни, но по морала на обществото са неморални”, заключи тя и допълни, че държавата не ги премахва, за да не се създават провокации.

Повече гледайте във видеоматериалите. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.