Целта е била да бъде набавена облага на други лица

Бургаската окръжна прокуратура образува досъдебно производство заради открити сериозни нарушения в строителните книжа на „Алепу вилидж”. Държавното обвинение смята, че има престъпление на длъжностно лице при издаването на разрешителното за строеж.

Въпреки че в съобщението не е посочено длъжностното лице, по всяка вероятност се касае за главния архитект на Община Созопол, който през септември 2018-а година е разписал ключовите документи, даващи зелена светлина на строителството.

Проверки по морето: Множество нарушения при строителството и ограничаване на достъпа до плажа

През целия ден опитите на екипа ни да се свърже с архитект Светозар Рашков, който е поел поста на 1 септември 2018-а година, не дадоха резултат. Прокуратурата обаче е категорична, че длъжностно лице е допуснало определено юридическо лице да се облагодетелства и да настъпят немаловажни тежки последици за Общината и за околната среда.

Прокуратурата е изискала всички копия на разрешителни от Община Созопол. Проверка ще се направи на документацията от инспекцията и на Регионалната дирекция по строителен контрол. Директорът на РДНСК ще трябва да напише и доклад. Започват и разпити на свидетели, имащи отношение по досъдебното производство.

Освен това ще бъдат извършени тройна техническа, съдебно-оценъчна и екологична експертизи, което поставя въпроса със задължителна оценка за въздействие на околната среда.

Фирмата, която строи в Алепу - готова да представи проекта си публично

За редица неправителствени организации и граждани, протестирали повече от година срещу скандалното строителство, реакцията на прокуратурата е първи важен ход. „Още повече ме радва това, че ще бъде направена тройна експертиза, в която и от екологична гледна точка ще бъдат прегледани фактите. Важно е да се стигне до промяна в Закона за Черноморското крайбрежие. Да важи с неотменима тежест това, че в зона „А” не може да има никакво строителство, независимо дали дадено място попада в така наречените урбанизирани територии”, коментира Кремена Ватева.

На 21 септември по случая „Алепу” предстои и дело в Административния съд, което разглежда сигнала на прокуратурата срещу разрешителното за строеж.

Репортер: Елена Танева

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.