Те бяха извършени под ръководството на заместника на главния прокурор при ВАП

Множество нарушения при строителството и експлоатирането на обекти по Черноморието, както и незаконно ограничаване на достъпа до плажната ивица. Това установиха проверките, извършени на 20 и 21 юли. Те бяха направени под ръководството на заместника на главния прокурор при ВАП и в присъствието на наблюдаващ прокурор, органите на ДНСК, РДНСК-Бургас, Областна и Морската администрация в Бургас.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Проверка на обект „Алепу вилидж“ в местността „Алепу“ – Созопол e констатирала изграждането на укрепително съоръжение – странична подпорна стена, в отклонение от строителните книжа. Извършената промяна е по време на строителството и не отговаря на одобрения инвестиционен проект. ВАП ангажира незабавно компетентните действия на ДНСК във връзка с незаконното строителство по реда на Закона за устройство на територията.

Проверка в местността „Аркутино“ e установила, че към настоящия момент не се извършват строителни дейности в близост до крайбрежната ивица. Констатирано е, че липсва строителна ограда и обезопасяване на бетонова конструкция, чието изграждане е преустановено през 1992 г. Следва кметът на община Созопол да предприеме действия по реда на Закона за устройство на територията за обезопасяването на обекта.

В местността „Буджака“, където е вилата на бизнесмена Иво Прокопиев, е установено наличието на масивно оградени терени и масивни постройки, ограничаващи достъпа до крайбрежните скали. Достъпът до морето е възможен единствено по тясна пътека, която може да бъде опасна за преминаващите през нея граждани. За обектите в местността „Буджака“ са образувани отделни прокурорски преписки.

В парк „Росенец“, където е резиденцията на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, се установи, че не е осигурен свободен достъп до крайбрежната ивица заради поставена временна строителна ограда. В МРРБ липсва одобрен инвестиционен проект за изграждане на пристанищен обект, няма одобрен инвестиционен проект за изграждането и на двуетажна постройка, разположена в непосредствена близост до крайбрежната ивица.

При проверка на комплекс „Венид Еко вилидж“ в Свети Влас се констатира, че към момента не се извършват дейности по строителството на жилищни сгради и хотел - 36 бр. къщи в съответствиe с общата строителна забрана за периода до 1 октомври по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. С оглед това, че не е била издадена изрична заповед до 21.07.2020 г., от кмета на община Несебър е изискано да бъде издадена такава до произнасянето на  Административен съд – Бургас относно разрешенията за строеж в гористата местност.

Проверките под ръководството на ВАП за незаконосъобразно строителство по Черноморието продължават.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.