В така наречения есенен прием се отпускат 3000 свободни места

Нов скандал около приема на деца в детските ясли и градини в София. Утре излиза така нареченото есенно класиране. В последните часове родители сигнализират, че предварително обявени свободни места мистериозно са изчезнали.

При какви правила ще започне новата учебна година? (ВИДЕО)

В така наречения есенен прием, Общината отпуска 3000 свободни места. Според сигналите от наши зрители, обаче, с изчезващите бройки те  реално стават по-малко.

Родители сигнализират за внезапно изчезнали свободни места в детските градини в София. Дни преди новото класиране в системата за кандидатстване били обявени бройки, които после са намалени. Така в някои детски градини приемът станал нула. Майките се заканват да засипят с жалби Столична община.

Благослава Георгиева е майка на момче на една година. Искала да го запише в яслена група. Проверила в системата дали има свободни места в район „Изгрев”, където семейството живее. Дни по-късно забелязала промяна.

Предлагат промени в класирането за ясли и детски градини

„Обявиха твърде малко – 6 места за цялата Община, която е от три квартала. Като първоначално местата бяха осем и всъщност две от тях бяха обявени в ДГ „Слънце” в „Изток”, но след няколко дни те изчезнаха от платформата”, разказва Благослава.

Въпреки уговорката ни с директорката на детската градина за интервю по телефона, тя не отговори на обажданията ни. За изчезнали свободни места в детските градини в София пишат и други родители в социалните мрежи.

„С изненада виждам, че свободните места за набор 2017 за „Младост” вече са 55. Вчера бяха 61, допреди два дни – 69”.

„Премахнатите няколко десетки (или стотина) места не решават проблема с липсващите 10000 места, но са последна надежда за много родители”.

От Общината обясняват, че причините за разликата в броя на местата са две. Едната е осигуряване на места за деца със специални образователни потребности.

Няма да пишат отсъствия на децата в градините

„Когато родител с такова дете направи кандидатура и в тази кандидатура той декларира, че детето е със СОБ или ТЕЛК, автоматично от общата опашка се взима бройка за това дете. Няма изчезнали места”, обясни зам.-кметът на София Тодор Чобанов.

Има и няколко случая, в които директори на детските градини са въвели грешни данни в системата.

„Ако директорът генерира места над допуснатия по наредбата брой, ние служебно ги заличаваме”, добавя Чобанов.

Детето на Благослава остава без място в детска градина, но с късмет, че има кой да помогне на родителите за отглеждането.

„Тъй като аз трябва да се върна на работа, втората година на майчинство, моите родители се върнаха от провинцията, за да могат да поемат грижите върху детето ми”, казва майката.

Класирането за три хиляди нови места в детските градини ще излезе утре.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.