В петък на гражданите в Париж бе наложена забрана да излизат навън без маски

Франция може да бъде поставена под пълна карантина и всичко в нея да бъде затворено ако случаине на новозаразени с коронавирусната инфекция стигнат над 7000 на ден, обяви президентът Еманюел Макрон.

Пик на заразените с коронавирус във Франция

В петък страната отчете най-високият ръст на новозаразени с вируса от 31-ви март насам. Само за ден в страната в петък бяха потвърдени още 7 379 случая, като с тях общата бройка на случаите стигна общо 267 077. За сравнение, на 31 март, когато беше пика на първата вълна заразени, са били регистрирани 7 578 случая, съобщава BBC.

Данните от петък сочат ежедневно увеличение на заразените - от 5 429 в сряда, и 6 111 в четвъртък.

Междувременно броят на заразените, настанени в болници, както и броят на починалите на дневна база остават сравнително стабилни, след като повечето заразени са млади хора, а те са по-малко уязвими към вируса.

В петък от заразата загинаха още 20 души, като с това общият брой на починалите достигна 30 596.

Маските стават задължителни навсякъде в Париж

При първата вълна на вируса Франция претърпя двумесечна пълна карантина. Разхлабване на мерките започна през май, докато някои райони на страната, включително Париж, останаха под по-строги мерки.

Местните власти вече имат правомощия да налагат временни карантинни мерки в райони, в които случаите се увеличават, като затварят барове и ресторанти.

В петък на гражданите в Париж бе наложена забрана да излизат навън без маски.

Световната здравна организация предупреди за втора вълна от коронавируса в Европа, след като Германия и Испания също отбелязаха най-големия си брой новозаразени за ден от месеци насам. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.