Започва кампания за ограмотяване на шофьорите с деца

90% от родителите не знаят нито за какъв период, нито в какви столчета трябва да возят безопасно децата си. Това показва национално представително проучване на Държавната агенция за пътна безопасност. А шокиращите данни предизвикаха и началото на кампания за ограмотяване на шофьорите с деца.

Кампанията започва от днес. В много от магазините за детски стоки са поставени табели с подробна информация, като например до каква възраст и ръст децата трябва да се возят обратно на посоката на движение. А целта е родителите да разберат, че обезопасителните системи са пряко свързани с живота и здравето на децата им.  

Радослава е от майките, които не правят компромис с безопасността на двете си деца. 2-годишната й дъщеря се вози в автомобила срещу движението.

„При един челен удар, когато столчето е поставено в посока обратно на посоката на движение, столчето е това, което поема удара и реално предпазва най-уязвимите органи на детето”, обяснява Радослава Митрова.

Нова акция на КАТ заради ръст на катастрофите

Според нея много родители пренебрегват рисковете по време на път. Споделя и наблюденията си.

„Деца, които се возят без столчета, без колани, подскачат между двете предни седалки, а това е изключително опасно, защото дори при един удар с 20 км/ч, детето може да излети и да се удари примерно в предния прозорец”, размишлява Радослава.

В магазините за детски стоки наблюденията са, че родителите правят компромиси при избора на обезопасителни системи – избират комбинирани столчета, в които могат да возят както новородени, така й 3-4-годишни.

„Те са и доста по-изгодни. Купува се едно столче и една кошничка, след това преминават във варианта до 7 години”, обяснява Вера Ризова, мениджър в магазин за детски стоки.

Кампанията на Агенцията по пътна безопасност цели да разясни на шофьорите как да пазят децата си по време на път.

„90% от хората не знаят докога трябва да ползват обезопасителни системи и столчета, които са до 12 години или под 150 см”, обясни Росен Рапчев, Държавна агенция за пътна безопасност.

Подготвя се и инициатива, свързана с обезопасяването на най-малките в колите. Казва се „Деца на борда”.

Целта е повече родители да започнат да разсъждават като Радослава.

„Столчето за кола е може би единствената вещ, която пряко касае пряко здравето на децата”, обяснява Радослава.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.