Президентът призова протестиращите да не се поддават на провокации

Новата сесия на парламента бе открита с реч на президента Румен Радев, в която той призова депутатите да „последват волята и исканията на българите за незабавна и безусловна оставка на кабинета”.

Държавният глава призова протестиращите пред сградата на Народното събрание да не допускат насилие и да не се поддават на провокации, защото "не можем да си позволим в този исторически момент справедливите искания на хората да бъдат опорочени".

ГЕРБ напусна пленарната зала за изказването на Радев (ВИДЕО)

„Днес улицата, изпълнена с възмутени и загрижени за бъдещето на България хора, дойде за оставки. Ако Народното събрание бе упражнявало по-силен контрол върху изпълнителната власт, сега нямаше да има пълни с гневни хора улици, пълни с пари шкафчета, олигарси”, каза още държавният глава.

Той обвини парламента, че е допуснал да се превърне в „безпрекословен изпълнител на волята на министър-председателя”.

„Очаквам от българския парламент да не влиза в ролята на обслужващ персонал на премиера. Това само удължава агонията и подклажда гнева на хората – не липсата на нова конституция и ВНС изкараха хората на улицата, а липсата на морал и корупцията. Желанието на хората да живеят в нормална държава е несъвместимо със сегашното управление”, категоричен бе държавният глава.

Напрежение между полицията и протестиращи в София (ВИДЕО+СНИМКИ)

Той изрази съгласие с нуждата от диалог за промени в основния закон, и "за необходимите фундаментални условия, без които няма сигурност за личността, собствеността и бизнеса".

"Тези дебати, както и бъдещите решения, трябва да се вземат от следващото НС с необходимия кредит на доверие", каза още Радев.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.