Новият политически сезон започна с блокада на парламента

Сблъсъци и ескалация на напрежението в центъра на София. Новият политически сезон започна с блокада на парламента. Служителите на реда са на крак от рано сутринта. 

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ВИЖТЕ ТУК

Протестиращи обстрелваха новата сградата на парламента с яйца, домати и бутилки с вода, опитаха да обърнат кола на Жандармерията и да пробият кордона пред Народното събрание. Извадени бяха и павета, които също бяха хвърлени към полицията. Униформени, протестиращи и журналисти бяха обгазени. Пострадали са 45 души. Задържани са 41 души, сред тях поне шестима са с криминални регистрации за грабежи или кражби.

Президентът призова за незабавна оставка, а от ГЕРБ го обвиниха в лични политически амбиции и напуснаха залата по време на речта му. 

Снимка: БГНЕС

Напрежението започна да ескалира още в 08:00 сутринта. Протестиращи, сред които активисти от партия „Възраждане”, се опитаха да обърнат коли на Жандармерията. Единият от недоволните - Росен Миленов, бивш служител на ДАНС, дори се качи върху една кола. Последваха арести.

 

 

Ситуацията се изостри допълнително, когато десетки хора на площада - и протестиращи, и полицаи, и журналисти, бяха обгазени. 

 

От МВР пък дадоха брифинг, на който съобщиха, че са готови да използват сила, ако се наложи. „Агресията спрямо полицаите ескалира. Над 20 служители на реда са обгазени с неустановено вещество. Наложи се да използваме помощни средства за лична защита. Ако положението ескалира допълнително, заявявам категорично, че полицията ще използва физическа сила”, каза директорът на СДВР ст. комисар Георги Хаджиев. 

 

 

 

„Замерват колегите с камъни, домати, яйца и твърди предмети. Пострадали са 20 полицаи. Опитваме се да намалим напрежението пред сградата на Народното събрание. Там сме, за да запазим гражданския ред”, каза още Хаджиев.

 

 

Ситуацията по обед на протеста беше спокойна. Полицейското присъствие на място беше изключително засилено.

8 задържани на протеста в София, сред тях и Големия Дамбовец

Снимка: БГНЕС

„Много от нас, които сме на първа линия, пострадаха. Опитваме се да предотвратим всичко това, което се случва като провокация. Ние не искаме кръв”, каза протестираща.

„Протестиращ ми бръкна под каската и ме напръска. Винаги тръгваме с по-тежка нагласа”, обясни един от пострадалите униформени.

 

 

Екипи на NOVA обгазени на протестите в София (ВИДЕО)

Обгазени бяха също репортери и оператори. Сред тях са и три екипа на NOVA, които работеха на първа линия на протеста. „Всички започнаха да сълзят. Най-много пострада операторът Бисер, който се опита да покаже всичко. Той стоеше на първа линия, точно при протестиращите. Беше напръскан директно в очите и не можеше да вижда около 10 минути”, обясни репортерът Мариана Торманова.

 

 

От полицията потърсиха диалог с организаторите. Николай Хаджигенов от „Отровното трио” беше категоричен, че не желаят протестът да бъде с насилие и да ескалира.

„Основната част на протеста е мирна. Протестите винаги привличат хора, които искат той да ескалира по неправилния начин. Няма къде да се скрият, народната любов вече ги подгони”, обясни Николай Хаджигенов.

Снимка: БГНЕС

По информация на NOVA задържан в Първо РУ в София е Пламен Стоянов – Дамбовеца, както и синът му Димитър. Според адвоката им Людмил Рангелов те са присъствали на протеста и са отведени в полицията. По данни на техния защитник по телата им е имало следи от насилие – дали става въпрос за такова, упражнено от служителите на реда, или са вследствие на друг инцидент  - тепърва ще става ясно.

Протестиращи къртиха жълти павета (ВИДЕО+СНИМКИ)

Част от протестиращите къртиха жълтите павета. 

От СДВР неколкократно призоваха гражданите за мирен протест.

Напрежение имаше и на бул. „Дондуков”. Стигна се и до сблъсък между полицаи и протестиращи. До ескалацията доведе информация към недоволните, че депутатите ще бъдат изведени от бившия Партиен дом, където заседаваха.

 

 

Малко по-късно полицията даде нов брифинг.

„Криминален контингент и ултраси бяха доведени от провинцията на протеста в София. Над 27 служители са пострадали, а на над 100 служители им бе оказана медицинска помощ на място”, заяви ст. Комисар Хаджиев.

Така през цялата сутрин сградата на парламента беше обстрелвана и с бутилки, яйца, картофи и домати. Появиха се и кадри с футболиста Александър Бранеков, на които се вижда как хвърля паве. На барикадата се появиха и бали сено, които полетяха срещу униформените.

По информация на NOVA над 40 са получените сигнали в Спешна помощ. 21 линейки са се отзовали на мястото на протеста. 16 души, сред които полицаи и протестиращи, са хоспитализирани. Седем линейки продължават да преглеждат на място. От Спешна помощ уточниха, че от сутринта са били подадени много фалшиви сигнали от хора на протеста.

Репортери: Илияна Шишкова, Мариана Торманова, Вероника Димитрова

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.