Това обяви ст. комисар Георги Хаджиев

„Срещу българската полиция днес беше изправен криминален контингент и ултраси, доведени от провинцията”. Това заяви директорът на СДВР ст. комисар Георги Хаджиев на брифинг в сряда следобед.

„Полицията за пореден път запази гражданския мир в София, въпреки опитите на част от протестиращите да влязат в директен сблъсък с органите на МВР и да предизвикат хаос”, заяви още комисар Хаджиев. „Търсеше се директен сблъсък с полицията”, подчерта той.

Сблъсъци, обгазени и ескалация на протеста в София (ОБЗОР)

Действията на столичните полицаи са били изцяло в законовите им правомощия. „Дори на моменти бяха пасивни. Но с цената на това да понесат поражения върху самите себе си, полицаите успяха да запазят гражданския мир”, заяви комисар Хаджиев.

Най-малко 27 служители са пострадали, а на над 100 им е била оказана медицинска помощ на място.

„Лица с маски и с противогази използваха лютив спрей срещу полицаите. Летяха камъни, павета и метални пръти", обясни старши комисар Хаджиев.

Над 35 души са задържани и отведени в столични РПУ-та. „Голяма част от тях са от политическа партия, за която прокуратурата поиска заличаване. Те са с криминални досиета", съобщи още Хаджиев, визирайки ПП „Възраждане".

Прокуратурата иска заличаване на ПП „Възраждане”

„Днес полицията застана на страната на законноустановения конституционен ред. С действията си българските полицаи доказаха, че са на страната на реда", каза още директорът на СДВР и призова гражданите да не се поддават на провокации.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.