Над 80 са пострадалите униформени след вчерашните протести в София

Над 80 са ранените полицаи след вчерашните протести в София. 56-ата вечер на антиправителствени протести беше белязана от сериозни сблъсъци между протестиращи и униформени. Част от хората започнаха да хвърлят бомбички, бутилки, метални тръби и павета по сградата на бившия Партиен дом, където имаше плътен кордон от жандармеристи. Униформените минаха в контраатака. Разделиха протестиращите на две отделни групи. Премахнаха и палатковия лагер. На площад „Независимост” беше докарано и водно оръдие, но то не беше използвано.

НОЩ НА СБЛЪСЪЦИ В СОФИЯ: Десетки ранени полицаи и протестиращи

Равносметката от изминалата нощ - 80 ранени полицаи и 126 задържани. 

„Замеряха ни с бомби, бутилки, камъни”, заяви един от ранените полицаи, който е с четири прорезни рани на ръката. През нощта той е откаран в ИСУЛ, където една от раните е била шита. „Това бяха провокатори, бяха с маски и шапки. Търсиха агресия с полицията”, допълни служителят на реда.

„Охранявахме Народното събрание, бях на първи ред с щита. Срещу нас имаше канонада в продължение на близо час. Пострадах, когато бомбичка падна върху ръката ми. Опитах се да я махна, но тя гръмна и ми изгори ръката”, заяви Иван Манев от Специализираните сили. 

След като му е оказана лекарска помощ, той се връща на протеста - този път на по-заден ред в кордона.  

„Полицията беше крайно толерантна. Чудехме се какво се случва. Около час ни бомбардираха, а ние чакахме реакция от началниците, за да предприемем някакви действия. Това беше 1 час, около 60-70 бомби. Атаката беше брутална”, заяви Манев.

„В началото протестиращите бяха добронамерени, на мен ми подариха знаме. След 20:00 часа се появиха група младежи, които започнаха да хвърлят яйца. После започна същинското нападение със саморъчно направени бомби. Час и половина търпяхме обиди и тази бомбардировка”, заяви Андон Христов. И допълни: „Тези хора се бяха слели с нормалните граждани, нямаше как да предприемем действия, без да притиснем и нормалните хора”.

 

Видео: Руптли

По думите му в даден момент обикновените протестиращи са се отдръпнали и срещу полицията са останали само агресивно настроените. „Може ли нормален човек да ти хвърли бомба в краката? Аз пострадах от хвърлено паве”, обясни Христов.

Още гледайте във видеото. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.