Около 60 души са арестувани снощи

Сериозна ескалация на напрежението в центъра на София.  56-тата вечер на антиправителствени протести премина под знака на ожесточени сблъсъци между протестиращи и полиция.  Има десетки ранени и от двете страни.

СБЛЪСЪЦИТЕ НА ПРОТЕСТА

Част от хората започнаха да хвърлят бомбички, бутилки, метални тръби и павета по сградата на бившия Партиен дом, където имаше плътен кордон от жандармеристи. Униформените минаха в контраатака. Разделиха протестиращите на две отделни групи. Премахнаха и палатковия лагер.

На площад „Независимост" беше докарано и водно оръдие, но то не беше използвано. Равносметката от изминалата нощ - 80 ранени полицаи и 126 задържани.

В 03:00 часа през нощта бяха вдигнати и останалите блокади - на Ректората и на „Орлов мост”.

 

 

Ситуацията се разигра малко след 21:00 часа на площад "Независимост". Бомби, бутилки с вода, дори и колела, и павета полетяха срещу сградата на бившия Партиен дом, където имаше плътен кордон от жандармеристи.

Каква е обстановката на пл. „Независимост” след снощния протест? (ВИДЕО)

„Идват някакви хора от тълпата, хвърлят някакви бомби. Затова ние застанахме отпред. Тези, които хвърлят бомбички и камъни, не идват всеки ден, със сигурност”, заяви пред журналисти адвокат Николай Хаджигенов, организатор на протеста.

Униформените вдигнаха щитове и заеха отбранителни позиции.  Първоначално нямаше ответна реакция, но малко след 22:00 часа ситуацията се изостри още повече.  И се наложи полицията да разпръсне протестиращите на няколко групи. На място беше докарано и водно оръдие, което обаче не беше използвано.

 

Видео: Руптли

Над 100 ранени полицаи в деня на протестите (ВИДЕО+СНИМКИ)

 „Бомбите бяха изключително силни, не сме ги броили, със сигурност над 100. Поздравявам тази част от хората, които бяха  дошли на мирен протест и се разочароваха от бомбите, от това, че идват протестиращи със спрейове в раниците. Задържахме няколко такива още на филтровъчните пунктове. Разочароваха се от чупенето, от ваденето на павета, които да хвърлят по нас. Тази част от хората се отдръпна”, заяви ст. Комисар Антон Златанов, зам. – директор на СДВР на извънреден брифинг. „Това, което се случи, беше дълъг маратон от масови безредици. Бяха организирани протестни действия, на които дойдоха хора по своето убеждение и се опитаха да изявят своето свободно мнение и своя протест. За съжаление дойдоха и много хора, чиято единствена цел беше да провокират напрежение. Тактиката в целия ден и въобще във всичките тези протестни действия беше насочена изцяло към щадене на живота и здравето на протестиращите с риск за живота и здравето на полицаите. Има пострадали, за съжаление, и от протестиращите и от полицаите, но когато се призовава за нарушаване на обществения ред, за бунтове и за ескалация на напрежението се стига до ранени хора, ранени българи и от двете страни”, каза още заместник-директорът на столичната полиция. „Призоваваме към разум от утре натам, но подобни действия няма да се търпят повече”, заяви още той.

Равносметката от нощта –  80 пострадали полицаи и 126 задържани протестиращи, половината от които с криминални досиета, отчетоха от СДВР.

„Хвърлени самоделни взривни устройства, камъни, павета, метални тръби и в резултат на тези действия, оперативните ръководители на място прецениха, че за да запазим живота и здравето на служителите, е необходимо част от тази агресивна тълпа да бъде изтласкана и разцепена”, обясни старши комисар Георги Хаджиев, директор на СДВР.

 

 

От Столичната полиция напомниха, че няколко дни вече организаторите на протеста призовават хората към по-радикални действия. И резултатът не закъснял.

„Широко прокламираните палаткови лагери като свободна форма на протест в един момент се оказаха много добро прикритие на част от протестиращите за складиране на самоделни взривни устройства, на част от хвърлените предмети. Сутринта на един от филтровъчните пунктове в близост до хотел „Шератон” е намерена такава бутилка със запалителна течност, вътре с бензин”, обясни комисар Хаджиев.

 

 

„Нашият спрей е пейпър спрей, някъде в публичното пространство се прокрадна, че се използва невропаралитичен газ. Категорично отричам използването на такъв невропаралитичен газ от страна на полицейските служители”, заяви комисар Хаджиев.

Немалка част от най-агресивните участници в протеста снощи са фенове на големите футболни отбори, отчитат още от столичната полиция.

Репортери: Ивелина Драгнева, Илияна Шишкова

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.