Бяхме подложени на изпитание, заяви зам.-директорът на СДВР Антон Златанов

„Това, което се случи днес в София, беше дълъг маратон на масови безредици. В града от ранните часове дойдоха всякакви хора, които да изразят своето свободно мнение и протест. За съжаление, дойдоха и много хора, които да всяват напрежение. Целта им бяха полицейските служители”. Това заяви на брифинг зам.-директорът на СДВР Антон Златанов.

„Бяхме подложени на изпитание да изтърпим около нас да падат ранени полицаи. Не мога да изброя колко много са ранените колеги – с прорезни рани, обгазени, с изгаряния по лицата. Беше направен опит да се запали сено, с което ни замеряха. Над 100 бомби, много пиротехнически изделия. Тактиката на полицията през целия ден беше насочена изцяло към щадене на живота и здравето на протестиращи с риск за живота и здравето на полицаите”, обясни зам.-директорът на СДВР. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Само сутринта са пострадали над 100 полицаи, 15 от тях са отишли в болница. Огромна част от колегите и колежките си помагат сами”, допълни Златанов.

Сутринта са били задържани около 35-36 човека. От вечерното мероприятие все още продължават арестите. Сред задържаните има пияни и дрогирани. Пиротехническо вещество се е взривило в полицейски автомобил. Самоделното устройство е хвърлено в колата, след като протестиращ е счупил едно от стъклата. Задържани са над 60 лица само вечерта. 

 

„При масови безредици винаги има пострадали и от двете страни. Не е нормално нито политици, нито общественици да призовават към нарушаване на обществения ред и нападение над полицаите. Не съм виждал по-щадяща полицейска тактика от тактиката днес. Рискът беше да пострадат наши служители и доста от тях пострадаха”, коментира Антон Златанов. 

По думите му е имало бомби, чукове, метални палки и пръти. Вадени са били от част от палатките на палатковия лагер, които до момента полицията не е закачала.

„Имаме информация за забранени предмети в палатките”, допълни Златанов. 

„Най-опасното са самоделните взривни устройства. Такова беше хвърлено през прозорец на полицейски микробус”, обясни зам.-директорът на СДВР. 

„Полицията трябваше да търпи дълги часове да раняват наши служители. Границата беше премината”, допълни Златанов. 

 

 

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.