Предвидени са санкции за родителите, които не искат да пускат децата си на училище

Училищата в България отварят врати след по-малко от 10 дни, а учебните заведения в Испания вече започнаха работа в условия на световна пандемия. Какви са правилата, които трябва да се спазват и как протичат учебните занятия там?

96 нови случая на COVID-19, 6 са починалите

Над 8 милиона ученици тръгнаха на училище в Испания тази седмица. Страната е една от водещите в Европа по брой заразени от коронавирус.

Учениците ходят на училище с маска, на входа се измерва тяхната температура и им се дава дезинфектант.

Как се преподава в условията на пандемия?

Правилата са изключително строги. В една класна стая не се допускат повече от 15 деца, а различните класове пристигат в уличище по различно време.

Стаите трябва да се проветряват редовно, местата на децата за хранене са едни и същи. Ръцете трябва да се мият 5 пъти на ден.

Ако открият положителен случай, учениците от класа отиват под карантина, а ако открият в няколко класа, цялото училище се затваря временно.

Всеки месец децата се тестват за коронавирус. Разходът в държавните училища е поет от държавата, а в частните от родителите. Предвидени са санкции за родителите, които не искат да пускат децата си на училище. Наказанието е глоба или затвор от 3 до 6 месеца.

На открито маските са задължителни, а на плажа можете и без тях, само, ако се пече на слънце.

Репортер: Илиян Велков

Повече по темата гледайте във видеото

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.