Какви са мерките в дома за възрастни хора в село Славянци?

32-ма станаха заразените в новото огнище на вируса в село Славянци. В дома за възрастни хора там има още 14 болни. 10 души са в лечебни заведения. Само вчера в бургаски болници са настанени 8 от домуващите,като един от тях е настанен в интензивното отделение на бургаската болница и е на апаратно дишане

Ново огнище на COVID-19: 18 положителни проби в социален дом в Сунгурларе

На 1 септември в Дома за възрастни хора с деменция в Сунгурлаското село Славянци бяха регистрирани първите 18 заразени с COVID- 19. В неделя с положителни проби са се оказали още 14 от потребителите.

„На територията на общината има два дома за възрастни. Специално в този дом това е втори инцидент. От 32-ма заразени, 8 са в болница. Взехме мерки – тук ще битуват 27 човека, четири от тях са с отрицателни PCR тестове и са изолирани”, обясни кметът на Сунгурларе д-р Георги Кенов.

 

 

Той е на мнение, че заразата в дома е тръгнала от служител в дома, който е продължил да работи, въпреки, че е имал симптоми. Кметът е категоричен, че ще направи всичко възможно да се овладее ситуацията, но призова за по-сериозно спазване на мерките.

39 новозаразени с коронавирус

„Тези неща произтичат оттам, че някой някъде не си е свършил работата. Имаме абсолютно всичко – консумативи, маски, дезинфектанти. Но явно някъде не се извършват тия неща, не се спазват хигиенните изисквания”, смята д-р Кенов и обяви, че ще поиска смяна на ръководството на дома.

Само 4-ма от  настанените в дома са с отрицателни тестове. Те са изолирани в отдени помещения.Това е вторият случай в рамките на два месеца в дома. Затова кметът ще сезира Агенцията за социално подпомагане, на чието подчинение е социалното заведение.

 

 

А съседи на социалното заведение са притеснени. В магазините в селото са засилили мерките за безопасност. Интензивна дезинфекция се прави и в дома, а възрастните хора ще получат допълнителни грижи.

Както в сградата – огнище на коронавирус, така и в цялата община ще извършва пълна дезинфекция. На жителите на дома днес ще бъдат направени изследвания.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.