Според прогнозите на организацията до края на тази година над 130 милиона души ще бъдат засегнати от нея

Милиони хора губят достъп до здравословна храна, което изостря проблема със затлъстяването по целия свят и може да предизвика нова глобална пандемия, предава БГНЕС.

Според прогнозите на ООН до края на тази година над 130 милиона души ще се изправят пред глад, но затлъстяването представлява много по-сериозна заплаха в развитите страни. По време на пандемията от коронавирус хората по света са лишени от доходи, поради което са принудени да пестят от храна, като избират нездравословни храни.

Как приключи пандемията от "испански грип" или уроците от миналото (СНИМКИ)

В момента броят на хората с наднормено тегло е в пъти по-голям от броя на гладните. Тази тенденция е особено ясно изразена в развитите страни. Така например 2/3 от британците в момента са с наднормено тегло или затлъстяване. В резултат на това всяка седма смърт в страната се дължи на нездравословното хранене, заради което непрекъснато се увеличават медицинските разходи. Хората с наднормено тегло са по-склонни към диабет, сърдечно-съдови и онкологични заболявания.

В УСЛОВИЯ НА ПАНДЕМИЯ: Училища и детски градини са без медицински персонал

Според изчисленията на ООН 3 милиарда души по света не могат да си позволят здравословна храна. Това от своя страна може да се определи като нова пандемия. Ако не се предприемат действия, то през следващото десетилетие разходите за здравеопазване в света ще нараснат с 1,3 трилиона долара годишно. 

РЕВОЛЮЦИОННО: Откриха средство за защита от COVID-19

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.