В общите части са инсталирани UV лампи, които елиминират бактериите и вирусите

Италианският университет "Cattolica Sacro Cuore" е първият, който въведе карантина за всяка книга, използвана от студенти, съобщи РТС. В общите части са инсталирани ултравиолетови лампи, които на кратки вълни елиминират бактериите и вирусите. Студентите могат да запазят и вземат книги, които след като бъдат върнати в библиотеката, ще бъдат незабавно дезинфекцирани, предаде БГНЕС.

Поставят книгите в библиотеката под 72-часова карантина

В допълнение към всички общи предпазни мерки, този университет беше първият, който въведе карантина за книги. Учебното заведение притежава голям брой изключително стари книги и първи издания, които се съхраняват при специален режим, но коронавирусната епидемия наложи въвеждането на карантина за всяка книга, използвана от студентите.

Благодарение на сътрудничеството между университета и компанията "Tirenija" от Генуа, която има богат опит в санирането на книги и документи, учебното заведение е първото, което получи устройства, позволяващи безопасно обучение и работа на всички служители.

Как ще се промени учебният процес и какво е бъдещето на образователната система?

В общите помещения са поставени UV лампи, които на кратки вълни унищожават бактериите и вирусите. Благодарение на ефективната организациястудентите успяха да си запазят и вземат книги и по време на карантината, които след връщането в библиотеката се дезинфекцират незабавно.

Днес ениверситетът със седалище в Милано разполага с две високотехнологични устройства, които използват ултравиолетови лъчи и озон, за да гарантират хигиенанта на материалите и средата, в която се намират персоналът и студентите, без това да бъде опасно за здравето им.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.