В село Оходен ще се проведе фестивалът „Слънцето на Тодорка”

За шестта поредна година врачанското село Оходен е домакин на фестивала за древни култури „Слънцето на Тодорка”. Именно там бяха открити единствените в света напълно запазени скелети на праисторически хора от епохата на Неолита.

„В интерес на истината аз влязох в образа на Тодорка от самото начало и я усетих много магична”, споделя Веселка Иванова.

Както във всяко издание и това има изненадващи моменти за участниците.

„Единият е приключенската игра, която първо носи спортен дух, а второ  носи и дух на откривателството”, сподели археологът Георги Ганецовски.

Продължават разкопките на "Хераклея Синтика" край Петрич

Работилници за древни занаяти, археологическо училище и дори неолитна кухня са сред останалите интересни акценти на фестивала. Древна храна, поднесена в екологични чинии от пресовани трици, е хит в тазгодишното издание, но пред учените стоят още много загадки. Къде например да намерят семена от степни треви, с които районът преди е изобилствал, а сега са изчезнали.

Гордостта на археолозите за този сезон обаче е откриването на много сечива, изработени от камък, докаран чак от Карпатите преди цели 8000 години. Голямата изненада пък е, че е намерен още по-стар исторически праст. Фактът е доказан в лаборатория в Глазгоу, а какво крие този пласт, тепърва учените ще изследват.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.