За целта държавата отпусна 28 000 лева

Продължават разкопките на един от най-значимите и запазени археологически обекти в страната - "Хераклея Синтика" край Петрич. Държавата осигури 28 000 лева до края на този археологически сезон. Ще се работи още две седмици, а археолозите откриват интересни предмети почти всеки ден.

Тайните на Хераклея Синтика - градът, от който Александър Велики тръгва да завладява света (ГАЛЕРИЯ)

Последната находка е малка фигура на божеството Сарапис. „Хубава теракотка, добре запазена, направена е в калъп от две части, които после са били залепени”, обясни доц. Людмил Вагалински.

Арехолозите правят всичко възможно, за да разкрият още информация за централния площад на "Хераклея Синтика" от късноримския период на града.

„Юли месец имахме един много интересен надпис - късноримски, на латински. Това е изключително рядко за района на Средна Струма. Сега се надявам да намерим още части от него, тъй като той се е разчупил по време на земетресението от края на 4-и век. Проверяваме старателно и дано имаме късмет”, каза още доц. Вагалински.

Край Петрич откриха статуя на жена от римската епоха

Въпреки кризата с коронавируса, в археологическия обект се радват на голям интерес от туристите и непрекъснато бележат ръст на посещенията. Разкопките ще продължат до 7 септември. Има малък шанс и за дейности в по-късната есен.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.