Красимир Янков изрази съмнение, че гласуването е било манипулирано чрез вота в мобилните секции

Три дни след като Корнелия Нинова беше преизбрана за председател на БСП, споровете в левицата продължават. Един от кандидатите за поста – Красимир Янков изрази съмнение, че гласуването е било манипулирано чрез вота в мобилните секции. От Изборната комисия на партията контрираха, че всеки кандидат е имал застъпник, който е следил за нарушения и такива нямало.

На изборите в събота Красимир Янков получи 2,1% от вота на социалистите. Твърди, че гласуването е било предрешено. „Изборите бяха опорочени и ние го заявихме с другите участници – Валери Жаблянов и Георги Тодоров, още преди да се състоят”, каза той.

Данчев: Обидно е да се твърди, че изборите за лидер на БСП са били манипулирани

„Вратичка за манипулиране на вота Янков видя в мобилните секции. „Кашони, които се разнасяха от врата на врата. Дори основанието, че  в отделните населени места не може да съществуват секции от 7 до 19 ч. не оправдава мобилни екипи, които обикалят в София, Варна, други големи градове”, допълни Янков.

От Изборната комисия на БСП защитиха преизбирането на Нинова - нарушенията в изборния ден са били незначителни, а проблем с мобилните секции не е имало.  „Направих си труда да проверя протоколите от мобилните секции. Резултатите за отделните кандидати са съпоставими с тези в стационарните избирателни секции. Ако имаше някаква манипулация, би следвало резултатите в мобилните секции да се различават коренно в полза на един или друг кандидат, но такова нещо не се наблюдава”, заяви Емил Войнов – председател на Изборната комисия в БСП.

Нинова печели изборите за председател на БСП с над 81%

И припомниха, че всеки кандидат е имал право на застъпници, които да следят да няма нарушения. „Преди тръгването към следващото местонахождение  на кутията се залепяше хартиена лента, подписана не само от членовете на ЦИК, но и от застъпниците”, посочи още Войнов.

Янков представи и своя версия за изборния резултат. Според него въпреки подкрепата от над 80% на вота за Нинова, почти половината партийци не са упражнили правото си на вот.

„Членовете на БСП са обявени, че са 81 000, гласувалите за Корнелия Нинова са 53%, с толкова беше избрана и преди 4 г. Тя не успя да консолидира за тези 4 г., каквато получи при избирането си, такава е и в момента”, коментира той.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.