Окончателните изборни резултати ще станат ясни утре

Корнелия Нинова печели вота за председател на БСП. Това показват междинните данни след електронното въвеждане на изборните протоколи. Нинова запазва поста си с над 80% подкрепа. Втори е опонентът ѝ Кирил Добрев. Изборът на левицата е легитимен, защото до урните вчера са излезли повече от 50% от всички имащи право на глас.  За преизбрания лидер резултатите доказват, че промяната в БСП е необратима.  

БСП избира пряко председател за първи път в своята история

„Вчера партията беше изправена пред огромно предизвикателство за пръв път в историята си. Тя го посрещна с емоция, но и с разум и осъзната отговорност. Членовете показаха, че БСП е най-демократичната модерна лява европейска партия. Стана ясно, че БСП е зряла, с най-високо организирана и проведена кампания, с институционална култура - сама, без професионална администрация, без заплащане, направи показно как се правят избори. Имаше над 1 000 секции с участието на над 8 000 души. Нямаше инциденти, подправени протоколи, опашки на хора с чували, чакащи да предадат изборните книжа. Има висока избирателна активност, близо 70%. Подкрепилите ме 43 228 социалисти са повече от половината от всички членове на партията. Вчера вие направихте промяната в БСП необратима, но сега ни предстои много по-голямата задача - да направим промяната в България необратима. Знам, че можем заедно и вярвам, че това ще стане съвсем скоро”, каза Нинова.

Така тя едновременно благодари на съпартийците си и обобщи резултата от вота. А от него дойде и отговора на въпроса колко точно е членската маса на столетницата. 

„Избиралите по списък са 80 236, като гласувалите са 53 807 или 67,1 % процента избирателна активност”, каза Емил Войнов, председател на ЦИК на БСП.

Новата - стара лидерка на „червените" окачестви активността като безпрецедента и като показател, че партията е консолидирана.

А основният опонент на Нинова – Кирил Добрев, я поздрави и й пожела успех. „Вчерашният ден показа, че рухнаха няколко мита. Първият е, че аз съм едва ли не кандидатът на ГЕРБ, на ДПС или на вътрешната опозиция. Не съм очаквал други резултати, аз съм човек реалист. Всичките близо 8000 гласа са разпределени по любов”, каза той.  

Във връзка със сигналите за нарушения  и честността на вота Добрев обяви, че вярва на контролните органи на „Позитано” 20 и приема резултата такъв, какъвто е. Но все пак призна, че има съмнения. А дали Добрев ще се раздели с поста си в Изпълнителното бюро ще стане ясно след конгреса на партията на 26 септември.

Тепърва предстои обработката и на хартиените протоколи. Окончателните изборни резултати ще станат ясни утре.

Шефът на партийната ЦИК: Има постъпили жалби и сигнали за червения вот

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.