Над 90 000 души ще учат какво да правят при наводнение

Пожарникарите и спасителите в София са с нов тренировъчен център. В условия, максимално близки до реалните, те ще поддържат уменията си за реакция при наводнения.  Съоръжението е изградено с европари, като е предвидено у нас те да са общо шест.

ДЕН НА ПОЖАРНИКАРИТЕ: Как са работили огнеборците на Сахат тепе в Пловдив

Младши инспектор Юрий Борисов от четири години работи като спасител в Регионалната дирекция на пожарната в Нова Загора.

„Водач съм на специален автомобил - пожарникар, тоест и спасител. Най-големите предизвикателства са, когато  ходим на катастрофи и трябва да спасяваме, да се изразя така, тежко пострадали. Трябва да реагираме бързо, за да им дадем шанс да оцелеят”, обясни той.

За краткото време като спасител, Юрий Борисов е имал множество драматични ситуации. Но една, казва той, няма да забрави никога. Млада жена умира при катастрофа. Докато чакат криминалистите, Юрий и колегите му не могат да местят тялото.

„И телефонът през това време звънеше - едно женско, и едно мъжко име. Всъщност се оказа после, че това са съпругът й и майката. И всъщност най-тежкото беше, че отваряйки портфейла от криминалистите, се видяха две детски снимки”, споделя Борисов.

Пожарникарите отбелязват своя празник

От днес Юрий , колегите му, както и доброволци и ученици, ще могат да тренират за реакции при наводнения в специално изграден център.

„Нашите пожарникари, засега за доброволци не говоря, знаят, че подготовката, обучението е първото нещо, на което трябва да обърнат внимание. Освен физическата си дееспособност. Защото това са знания, това са умения, които позволяват, освен да помогнеш, каквото е тяхното призвание, да запазиш собствения си живот”, каза гл. комисар Николай Николов - директор на ГД ПБЗН.

Тренировъчни центрове ще бъдат изградени и в Пазарджик, Шумен, Бургас, Враца и Габрово. Стойността им е малко над 39 млн. лв, осигурени по програма "Околна среда". Целта е през тях да минат над 72 хил. деца и близо 18 хил. доброволци.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.