Това записаха депутатите в Закона за лечебните заведения

Депутатите разгледаха на първо четене промени в Закона за лечебните заведения, внесени от лидера на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова. Поправките са свързани с изискванията какъв да е съставът на контролните органи на държавните и общински лечебни заведения. 

Изпълнителните директори на университетските болници ще могат да преподават в съответните медицински университети, решиха народните представители. Работещите на трудов договор или по служебно правоотношение и са управители на управителни съвети и съвети на директорите ще могат да преподават. 

Приеха окончателно промените в Закона за бюджета на Здравната каса

„Тревогата идва от сигнали от управителите на големи лечебни заведения, университетски болници, заради това, че на тях, съгласно действащите разпоредби на Закона за публичните предприятия, им е забранено да работят по друг трудов договор и те няма да могат да упражняват преподавателска дейност”, заяви д-р Даниела Дариткова, цитирана от БНР.

„Именно затова аз привеждам в съответствие Закона за лечебната дейност, като си позволявам да дам възможност на управителите и директорите на големи университетски болници да работят и по трудово правоотношение - т.е. да могат да сключат договор със съответното висше училище и да осъществяват преподавателска дейност, защото в противен случай, ние дискриминационно ограничаваме възможностите, тези лечебни заведения да се управляват от директори, които са придобили някаква научна степен, съгласно Закона за развитие на академичния състав", поясни още тя.

Министър Ангелов: Ще търся вариант за увеличаване на заплатите на медиците

БСП не подкрепи предложенията. Депутатът д-р Георги Михайлов поясни, че се ограничава възможността работещите в лечебните заведения да бъдат членове на управителните съвети.

„За работата в лечебното заведение, става дума, за специалисти, които са от това лечебно заведение, и които по този начин няма да могат да участват в бордовете за управление. Другото отдавна е съвместено - дали е било съобразено с новия закон, или не, то си е вървяло винаги. Винаги, хората, които са преподаватели, си имат втори преподавателски договор. Въобще не става дума за това. Става дума за професионални ангажименти в лечебното заведение, тъй като управленският договор ви лишава от това право. Ако не го знаете това нещо, аз ви го казвам", каза той.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си