Болниците ще получат до 75 милиона лева за отчетена, но неплатена дейност за 2015-та, 2016-та и 2017-та година

Приеха на второ четене промените в Закона за бюджета на Здравната каса. С тях ще се създаде основание при неусвояване на бюджетните средства за 2020 г. те да бъдат използвани за плащания към изпълнители на болнична помощ за минал период, които НЗОК/РЗОК е установила по посочения ред.

НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ: Депутатите приеха допълнение в Закона за бюджета на НЗОК

Съгласно текстовете установяването от НЗОК на стойностите на незаплатени дейности в болничната медицинска помощ за 2015 г. и за 2016 г. се извършва чрез проверки от контролните органи на НЗОК или РЗОК. Заплаща се при условие и по ред, определени от Надзорния съвет на НЗОК и от Управителния съвет на БЛС.

Така болниците ще получат до 75 милиона лева за отчетена, но неплатена дейност за 2015, 2016 и 2017 г. Пари за това останаха, след като заради пандемията не бяха похарчени около 300 милиона лева. Благодарение на тях се увеличават с около 10 на сто цените на почти всички дейности, за които Касата плаща. Увеличение има и в клиничните пътеки, а тази за COVID-19 се повишава двойно.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.