Присъдата трябва да стане ясна в понеделник

8 години след атентата на летище „Сарафово” делото е към своя край. Присъдата трябва да стане ясна в понеделник. В ефира на „Събуди се” говорителят на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет Калина Чапкънова прогнозира, че осъдителна присъда ще има.

Прокуратурата поиска доживотен затвор за подсъдимите за атентата в Сарафово

„С оглед тежестта на обвиненията, мисля, че най-справедливото наказание е това, което предложи прокуратурата, а именно доживотен затвор без право на замяна. Дали присъдата ще бъде протестирана или обжалвана, такава възможност има, тъй като присъдата е първоинстанционна. В случай, е съдът приеме, че лицата за извършили деянието, за което са обвинени, и постанови осъдителна присъда, но не възприеме тезата на прокуратурата за наказанията, за прокуратурата е на лице възможност да протестира. Аз чух изявление от страна на защитниците на двамата подсъдими, което ме кара да мисля, че тя ще бъде обжалвана.

Гешев: Приключва делото за атентата в Сарафово (ВИДЕО)

Калина Чапкънова беше наблюдаващ прокурор по делото за атентата в Сарафово до внасянето на обвинителния акт в съда и началото на досъдебната фаза на процеса.

„Към момента, в който беше внесен обвинителния акт, тези доказателства бяха достатъчни да бъде обоснована обвинителната теза и да бъде защитена от съда. Лично следя делото в медиите и чрез комуникация с колеги. Смятам, че тезата по никакъв начин не е разколебана”, заяви тя.

Чапкънова коментира и общото събрание на Прокуратурата, поводът му е избор на член на ВСС от прокурорската колегия. Тя разкри, че следват две последователни събрания.

Спецсъдът гледа делото за атентата на летище „Сарафово"

„Кандидатът е един единствен, но процедурата е демократична. Всеки колега може да предложи свой колега, в случай, че е на лице съгласие от лицето. Мисля, че не бива да пренебрегваме, че настоящият Висш съдебен съвет вече е изчерпал три от петгодишния си мандат. Лицето, което ще бъде избрано, няма как да разгърне цяла нова концепция”, обясни тя.

Целия разговор с Калина Чапкънова гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.