Над 10 са медицинските специалисти, изгубили битката с COVID-19

Над 10 са медицинските специалисти, изгубили битката с COVID-19 от началото на пандемията у нас. Последният от тях - д-р Първанов, чието състояние рязко се е влошило в последните часове и той е издъхнал. До момента положителните проби за коронавирус сред медицинския персонал в страната са близо хиляда. Най-много са инфектираните лекари в столицата - около 300. 

 Почина и съпругата на лекаря, загубил битката с коронавируса

"Човекът болница". Така е наричан от колегите си д-р Първанов. А днес те отказват да приемат, че ще говорят за него в минало време. 

"Дълги години той спасяваше човешки животи ежедневно, ежеминутно и за съжаление неговият не можа да бъде спасен. Той почина от коронавирус. Хора, вярвайте, има го, пазете се, спазвайте мерките", призова Надежда Костова.

Вирусолог: Малките деца се заразяват и предават вируса два пъти по-рядко

През май община Сатовча става огнище на заразата с 23-ма заразени за 3 дни. Случаите поема болницата в Гоце Делчев, начело с д-р Първанов на първа линия. 

“Единствено и само на него разчитахме. Сега вече, дори в момента, ако имаме спешен случай, няма кой да го обслужи, разбирате ли?!! Нямаме реаниматор, което означава, че всеки един спешен случай трябва да бъде пренасочван към друга клиника”, разказва Екатерина Лазарова. 

Спешна помощ: Прегледахме 60 души на протеста снощи

Мерките у нас не се спазват достатъчно, категорични са лекари. Заради това от около месец вече страната ни е в плато. 

„Нямам обяснение за себе си поради каква причина хората не желаят да се върнат към един сравнително нормален начин на живот със съвсем лека модификация - носене на маски, спазване на физическа дистанция и добра хигиена на ръцете”, заяви доц. Добрин Василев. 

Доц. Василев: COVID-19 е упорит вирус, с който трябва да се научим да живеем   

А скритата заболеваемост, циркулираща в обществото е станала видима след 15-ти септември. 

„Ако някой си прави илюзията, че ето отворихме училищата и хората се заразиха за 2-3 дни, няма нищо подобно. Това, което виждаме сега в училищата е децата и хората, които са се заразили преди 2-3 седмици”, допълва той. 

ДЕН НА ТРАУР: Белица почита паметта на двамата починали лекари

До момента около 500 ученици и 40 учители са под карантина у нас, заради положителни проби за коронавирус. Един от последните случаи са в столичното 107-мо училище - трима заразени учители. Един от тях е бил контактен с 4-ри паралелки. 

„От сряда преминават на обучение в електронна среда, като утре на обяд предстои тестване и на целия колектив от училището, за да видим дали има още заразени”, заяви Данко Калапиш. 

Ако се окаже, че такива има директорът допуска вариант за временно затваряне  на цялото училище. 

„Притеснен съм, че ако 10-12 учители дадат положителни проби тогава вече ще бъде проблем обезпечаване на учебния процес, защото всеки заразен, освен в карантина трябва да е и в отпуск по болест и тогава вече се оказва, че в електронна среда няма да има кой да преподава”, твърди Калапиш. 

Заради извършената дезинфекция в сградата в понеделник всички ученици ще учат от вкъщи. 

В България за последните 24 часа вирусът е открит при 86 души от направени близо 3000 теста. Активните случаи са 4 506, от тях в болница са 723. 37 души са в по-тежко състояние в интензивни отделения. Починали са двама пациенти с COVID-19. Оздравелите са 48. Най- висок е броят на заразените във Варненска област– 19, следвана от столицата с 12 и Благоевград – 11.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.