Втори ден продължава 50-ят конгрес на партията

БСП без вътрешна опозиция в новия Национален съвет. Членовете на пленума бяха избрани след двудневен конгрес. Гласуването беше тайно.

Резултатите показват основна подмяна на състава на пленума и изваждане на вътрешната опозиция. В ръководството не влизат знакови имена, сред които президентът на ПЕС и бивш лидер на столетницата Сергей Станишев, Атанас Мерджанов, Красимир Янков и Георги Пирински.

Броенето на бюлетините след двудневното заседание приключи малко преди обяд, когато официално бяха съобщени новите членове на  Националния съвет. Както се прогнозираше, в него не влезе никой от вътрешната опозиция. Включително и президентът на европейските социалисти Сергей Станишев.

50-И ЮБИЛЕЕН КОНГРЕС НА БСП: Ще остане ли вътрешната опозиция в ръководството?

„В крайна сметка тази нощ загуби политическата, идейната опозиция. Запазиха позиции конюнктурната опозиция. Впечатляващо е, че ако погледнем състава на НС имам около 2/3  представителствто на кохортата на Корнелия Нинова. Тоест тя ще има НС, който вече няма да й прави проблеми, както тя ги вижда, няма да има спорове, той ще бъде гумен печат. И около 1/3 са свързани с Кирил Добрев и ще могат да оказват някакво влияние”, коментира Сергей Станишев.

Той заяви, че при този състав предпочита да не е част от пленума.

„Ние започваме да приличаме на останалите партии, за които почти всички са концентрирани около лидера. Честно казано човешки ще ми бъде много по-комфортно, защото в този състав на Национален съвет какво ще правя аз там. Самотен глас или с 10 човека какво да отстояваме. В този смисъл няма да има извинения затова, че някой пречи на правилната политика”, коментира още Станишев.

 

 

Друго знаково лице, което вече не присъства в ръководството е Валери Жаблянов.

„Налагане на един стил, на един почерк. Опит за възстановяване на култа към личността със съвременни средства. БСП губи и трайно се отдалечава от европейския си образ”, заяви Жаблянов.

В пленума обаче влиза опонентът на Корнелия Нинова в лидерската битка- Кирил Добрев. Той даде положителна оценка за новите членове, но заяви, че част от старите ще липсват.

„Ще липсват със сигурност. Ние направихме промяна в парламентарната група преди 4 години и се усети, че от време на време ни куца и опитът, и мъдростта, и знанието, и процедурите, но колегите се научиха. Сигурен съм, че и новите колеги ще се научат”, заяви Добрев.

Той беше категоричен,че не иска да участва в изпълнителното бюро на партията.

А на финала на двудневното заседание лидерът на БСП  Корнелия Нинова даде заявка, че партията започва подготовка за спечелване на парламентарните избори.

„Започваме един нов 4-годишен цикъл. Имаме председател на Националния съвет, в най-скоро време ще го свикаме, за да избере изпълнително бюро. И така напълно комплектовани да тръгваме към най-важното, което ни предстои - курс за подготовка за парламентарни избори и тяхното спечелване. Предстои ни сега да покажем, че след като променихме себе си, можем да променим България”, заяви Нинова.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.