Вътрешните полети не са пострадали от пандемията

50% е спадът на въздушния трафик над България в момента. Това заявиха пред NOVA от РВД. Единствено вътрешните полети не са пострадали от пандемията, показват още отчетите. Екзотичните дестинации все ще остават затворени.

По информация на авиокомпаниите, броят на пътниците също е намалял наполовина. От РВД обясняват, че толкова намален въздушен трафик не помнят. Прогнозите за 2021-ва година обаче също не са много оптимистични. На фона на всичко това, държавите така и не излязоха с общи мерки за въздушния трафик, което допълнително води до хаос и спиране на полети.

За денонощие, през България преминават 1400 самолета. Преди пандемията броят им е достигал 3000. Полетите обаче няма да се възстановят напълно и през следващите месеци, прогнозират от РВД.

„Едни нива от около 50-60, 70 процента в началото на следващата година биха били оптимистични”, коментира Георги Пеев, генерален директор на РВД.

Авиолинии с полет за... "никъде“

„Намалението е общо и в цяла Европа. И проблемът е, че няма синхрон в мерките. ЕК и властите не наложиха единни мерки, което пък доведе до несинхронизирана отмяна на полети”.  

Заради въвеждането на карантина, изискването на PCR-тестове и често променящите се мерки в част от държавите пък, пътниците почти не купуват билети за напред във времето, твърдят от турагенциите. При вътрешните линии проблеми и намалени полети няма.

Туристите, макар и много плахо, започват да следят оферти за чужбина, но предимно в Европа. Самолетни билети за новогодишните празници обаче все още не се купуват усилено, признават туроператорите. Засега много чужденци също не са заявили желание да празнуват у нас.

Австрия забрани пътническите полети от България от 15 до 31 юли

„Зимният сезон ще е труден”, смята Антония Чомпалова, туроператор.

За да успеят да запазят клиентите си, много авиокомпании промениха условията си. От националния превозвач например вече дават опция за смяна на дата или дестинация, както и промяна на пътник за вече купен билет.

Липсата на единни правила за безопасност обаче създава проблеми и на авиокомпаниите. Затова много от компаниите се презастраховат.

„Спазваме всички мерки. Нашият персонал е с маски, както и пътниците по време на целия полет. Самолетът се дезинфекцира и преди, и след полет, въздухът в самолетите се филтрира”, обясни Мария Стоянова, „България еър”.

И от РВД, и от авиокомпаниите пък продължават да работят на екипи, за да не се смесват.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.