Българският еврокомисар Мария Габриел също се е карантинирала

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се поставя в доброволна карантина до края на утрешния ден. Решението си тя е взела, след като стана ясно, че е била на среща със заразен с коронавируса. Фон дер Лайен е дала два отрицателни теста. 

Еврокомисарят Мария Габриел е под карантина

Заради контакт със заразен с коронавирус, под карантина е поставена и българският еврокомисар Мария Габриел. Тя се чувства добре и няма симптоми.

Много вероятно е Доналд Тръмп да бъде изписан от болница още днес. Президентът на Съединените щати изненада  привържениците си като излезе с автомобил пред болницата, в която се лекува от COVID-19. Това обаче предизвика шумен скандал и остри критики.

Президентът поздрави привържениците си пред болница „Уолтър Рийд”, от брониран автомобил. Той беше с маска, но се появиха критики, че е застрашил агентите от Сикрет сървиз, които са с него в колата.

„С маска или без маска, ако си в кола, която е херметически запечатана, вирусът циркулира вътре и потенциално поставя хората в риск”, казва д-р Джеймс.

Говорителят на Белия дом заяви, че разходката на президента е била позволена от медицинския екип. А Тръмп отново публикува кратко видео вTwitter, в което благодари на лекарите.

Председателят на ЕК е под карантина

„Това е много интересно пътуване. Научих много за COVID-19. Наистина се върнах в училище и научих това. Това е истинското училище, с истински учебници. Разбирам, разбирам това. Ще ви разкажа за него", каза Тръмп.

Въпросите около сериозността на състоянието на Тръмп обаче остават, след противоречиви изявления през уикенда. В последните 48 часа той на два пъти е имал ниски нива на кислород в кръвта си. Наложило се е да бъде лекуван със стероиди, които се дават обикновено на най-тежките случаи.

„Шефът на пресцентъра на Белия дом и аз работим рамо до рамо и мисля, че изявлението му беше изтълкувано погрешно. Това, което той имаше предвид, беше, че преди 24 часа, президентът имаше моментен епизод на треска и временен спад в нивата на кислород, които ни подтикнаха да действаме целесъобразно и да го преместим тук. За щастие това наистина беше много преходен, ограничен момент. Няколко часа по-късно той отново беше добре”, казват от лечебното заведение.

СЪСТОЯНИЕТО НА ТРЪМП: Президентът може да бъде изписан още днес

Според лекарите Тръмп може да бъде изписан от болницата още днес, но според запознати, това е малко вероятно.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.