Посланиците на Беларус в Полша и Литва бяха извикани в Минск за консултации

Литва реши да отзове посланика в Беларус "за консултации", каза ръководителят на литовското външно министерство Линас Линкявичюс, съобщава БГНЕС.

На 2 октомври беларуското външно министерство съобщи, че на Полша и Литва се предлага да намалят дипломатическото си присъствие в Беларус до 9 октомври - съответно от 50 на 18 и от 25 на 14 служители. Посланиците на Беларус в Полша и Литва бяха извикани в Минск за консултации. Според външното министерство това се дължи на "открито недружелюбни жестове" към Минск от страна на тези две страни от ЕС, които открито се намесват във вътрешните работи и игнорират основните суверенни права на Беларус. Междувременно литовското външно министерство заяви, че Вилнюс няма да извика посланика си в Минск за консултации и да намали дипломатическото присъствие.

Беларус преустановява акредитациите на журналисти от чуждестранни медии

"Поддържането на подкрепа за беларусите все още е от решаващо значение. Това е важна причина каналите за комуникация да останат отворени. Следователно, след консултации с партньори и в координация с Полша, Литва извиква посланика в Минск за консултации", написа той в Tуитър.

Според него, „ако продължим да получаваме искания за значително намаляване на дипломатическия персонал в Беларус, ще отговорим съответно“.

По-рано беларуските власти многократно са заявявали, че протестните действия в Беларус се координират от чужбина. Държавният глава Александър Лукашенко обвини западните държави, че се намесват пряко в ситуацията в републиката, отбеляза, че вълненията се ръководят от САЩ и европейците "играят заедно" с тях. Сред страните, от които се координират протестните действия, Лукашенко посочи Полша, Чехия, Литва и Украйна.

Лидерите на страните от ЕС постигнаха съгласие за санкции срещу Беларус

Масовите протести на опозицията започнаха в Беларус на 9 август, след президентските избори, които Лукашенко спечели за шести път - според ЦИК той спечели 80,1% от гласовете. Властите официално потвърдиха смъртта на трима протестиращи. Протестните действия продължават и до днес, най-мащабните - през почивните дни. Освен това, събитията се провеждат и от поддръжници на Лукашенко, който се закле на 23 септември.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.