Зрители на NOVA сигнализираха за поредното нарушение през уикенда

Отново джипове в защитената част на Рила планина. Зрители на NOVA изпратиха клипове, на които се виждат коли, заснети този уикенд, във високата част на планината, въпреки усилията на държавата да ги спре.  Джиповете са се качили в парка в извънработно време.

Докога ще има джипове по пътя за Седемте рилски езера?

„В понеделник следобед подателят на сигнала се е свързал с инспектора на парковия участък. Действието се развива в неделя след 17 часа, когато е свършило работното време на нашите служители. Лифтът не е работил и те са се възползвали от момента. От кадрите, които видях, единият от нарушителите е местен и системно погазва правилата. Другият автомобил е неизвестен, подали сме сигнал за издирване на собственика”, обясни директорът на НП „Рила” Красимир Андонов.

Проверяват природен парк „Странджа” заради преминаващи джипове

 

 

Той разкри, че установеният нарушител е санкциониран многократно, но дори и солените глоби не го спират. Предполага се, че шофьорите на джиповете държат връзка с туристите и се качват в планината, когато някой ги повика и предварително им даде сигнал, че охраната на парка я няма.

ВЪПРЕКИ ЗАБРАНАТА: Джипове продължават да превозват хора до Седемте рилски езера

„Активният сезон приключи и туристите са значително по-малко. Все още има хора, които се качват и тези шофьори се възползват от това. Вече от доста време е създадена организация, заедно с полицията, за да се ограничи достъпът на тези джипове. Те дори не се движат така редовно. Но има такива единични случаи като този”, каза още Андонов.

"Разорават пътеките, които по принцип трябва да са пешеходни, трябва да са туристически, а впоследствие става така, че ние газим в кал и се чудим откъде да заобиколим, за да стигнем от точка А до точка Б", споделя турист.

 

 

Броят на джиповете в планината тази година е намалял значително, отчитат от НП "Рила". Все още обаче нарушителите успяват да бягат от закона, тогава когато се стигне до глоби и наказания. 

"Крайно време е НАП да предприеме съответните действия по събираемост на наложените глоби, тъй като чувството за безнаказаност на тези превозвачи е огромно. Нямам представа какви пари изкарват тези нарушители, но предполагам, че може да са и по-големи от наложените глоби вече", каза още Андонов.

Очаква се туристи към Рилските езера да има до края на октомври.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.